Skogsstyrelsen

Ingen brådska att få ut virke ur brandskadad skog

Dela
Granbarkborrar och andra skadeinsekter kommer inte att öka i brandskadad skog under hösten. Det finns därför ingen anledning att skynda sig ut för att upparbeta den brända skogen. Tvärtom bör man vänta tills alla brandhärdar är helt släckta, vilket kan ta lång tid.

Skogsbränder kan öka riskerna för angrepp av olika skadeinsekter och svampar. Men i år kommer det inte att bli någon förökning av insekter eller svampar som är skadliga för den levande skogen.

– De granar som dödats av bränderna den här sommaren torkar ut så pass snabbt att granbarkborren inte kan föröka sig i den. När det gäller granar som överlevt branden ökar risken för barkborreangrepp under nästa år, men då räcker det om man börjar upparbeta den skadade skogen till våren, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

Om det blir skador 2019 och 2020 eller inte beror på de lokala förhållandena, hur kraftigt brandskadade träden är, vilka skogliga åtgärder man väljer att göra och hur vädret blir.

Ett viktigt skäl att vänta med upparbetning av skogen är att det finns stora risker med att vistas i skog som nyligen brunnit. När den synliga branden är släckt kan glödbranden i marken pågå länge, till och med hela vintern.

– Glödbranden kryper sakta ner i torvmossar och andra ställen fast det är fuktigt, och det är inte säkert att gå där förrän branden slocknat helt. Dessutom kan träd, vars rötter brunnit upp, falla omkull utan någon som helst förvarning, säger Gunnar Isacsson.

Läs mer: Risken för skadeangrepp efter skogsbrand

Läs mer: Stora risker med att beträda brandhärjade områden

Mer information: 

Gunnar Isacsson, ekolog, Skogsstyrelsen, 0451-38 31 04, Gunnar.isacsson@skogsstyrelsen.se

Pressjour, 036–35 94 91pressjour@skogsstyrelsen.se.

Nyckelord

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye