Kommerskollegium

Ingen brexiteffekt än

Dela

Det går ännu inte att se någon tydlig brexiteffekt i utrikeshandeln. Det konstaterar Kommerskollegium som analyserat handeln med Storbritannien ett år efter brexitomröstningen.

Enligt analysen har britternas beslut att lämna EU ännu inte påverkat Sveriges handel med Storbritannien nämnvärt. Det går inte heller att påstå att brexit påverkat Storbritanniens handel med övriga EU-länder. Men pundet har sjunkit i värde. Det kan ha bidragit till en viss ökning av den brittiska exporten enligt Kommerskollegiums analys. Samtidigt är emellertid importen från de övriga EU-länderna på i princip samma nivå som tidigare.

- Storbritannien är ju fortfarande en del av EU. Reglerna är fortfarande desamma, inga nya hinder har uppkommit. Hindren uppstår den dagen britterna lämnar EU och först därefter kan vi se vilka effekter det får på handeln, säger Erik Dahlberg.

Enligt vissa bedömningar som gjorts kommer EU-ländernas handel med Storbritannien år 2030 vara hälften så stor som den annars skulle ha varit, på grund av brexit. Detta gäller om EU och Storbritannien inte lyckats förhandla fram ett nytt handelsavtal. Utan avtal finns det exempel på flera produkter som skulle drabbas av betydande tull förutsatt att Storbritannien behåller de tullsatser som används i dag i handeln med länder utanför EU.

För exporten skulle det i så fall t ex innebära en tullsats på lastbilar på 22 procent och på makrill på 20 procent. För importen skulle t ex LCD-TV-apparater få en tullsats på 14 procent, plastvaror 6,5 procent och turbojetmotorer 4,1 procent.

Till rapporten Sveriges handel med Storbritannien året efter brexitomröstningen

Frågor besvaras av Erik Dahlberg, 08-690 48 75 och erik.dahlberg@kommers.se

 

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)http://www.kommers.se

Kommerskollegium är Sveriges myndigheter för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

www.kommers.se

@kommerskoll

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

24 deltagare från 8 utvecklingsländer till Sverige för handelspolitisk utbildning12.10.2018 08:00Pressmeddelande

På måndag den 15 oktober kommer 24 tjänstemän – 13 kvinnor och 11 män – från totalt 8 länder till Stockholm för att under två veckor lära sig om handelspolitik. Bakom utbildningen Trade Academy står Kommerskollegium, som på egen hand utbildar myndigheter och ministerier från hela världen för en mer effektiv, transparent och hållbar global handelspolitik som en del av svenskt utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum