Konkurrensverket

Ingen framgång i domstol för ostproducenter

Dela

De företag som överklagade Konkurrensverkets beslut att förbjuda en företagskoncentration som skulle ge dem kontroll över de tre ostvarumärkena Präst, Herrgård och Grevé nådde ingen framgång i domstol. Det framgår av ett beslut från Patent- och marknadsdomstolen.

Den tänkta företagskoncentrationen var upplagd så att de tre företagen Arla Foods, Falköpings mejeri och Norrmejerier skulle gemensamt kontrollera Svensk Mjölk AB och därmed de tre kända ostvarumärkena. Företagskoncentrationen skulle påtagligt hämma konkurrensen när det gäller försäljning av ostarna, enligt Konkurrensverket som beslutade att förbjuda affären.

Företagen valde att överklaga Konkurrensverkets beslut. På grund av en skiljedom har hinder därefter uppstått mot att genomföra den anmälda koncentrationen. En prövning i sak skulle enligt domstolen därför avse en hypotetisk situation.

– Jag konstaterar att domstolen delar vår uppfattning att överklagandena inte ska prövas i sak. Att företagskoncentrationen inte kan genomföras är bra för de svenska ostkonsumenterna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Domstolen avslår även företagens yrkanden om ersättning för rättegångskostnader.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Pernilla Javier, processråd, tfn 08-700 15 79.

Läs mer om konkurrens- och upphandlingsfrågor www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Nynäshamn har gjort otillåten direktupphandling av byggentreprenad23.6.2020 16:02:43 CESTPressmeddelande

När Nynäshamns kommun lät bygga om en fastighet till gruppbostad var det fråga om en byggentreprenad som skulle ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Att avtalet ingicks utan föregående annonsering innebar att kommunen gjorde sig skyldig till en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kommunala bolag skyldiga att följa transparenslagen11.6.2020 14:00:00 CESTPressmeddelande

De kommunala bolagen Stockholm Avfall AB och Stockholm Vatten AB kommer från och med räkenskapsåret 2020 upprätta en öppen respektive separat redovisning av sin verksamhet. Det är resultatet av en utredning som Konkurrensverket har genomfört och som visar att bolagen är skyldiga att följa transparenslagen. Syftet är bland annat att det ska vara enklare att kontrollera att bolagen följer EU:s statsstödsregler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum