Umeå kommun

Ingen hemleverans av alkohol från restauranger

Dela

Miljö-och hälsoskyddsnämnden avslår moderaternas förslag att tillåta hemleverans av alkohol eller microcatering, liknande den så kallade Växjömodellen.

— Det är beklagligt att restauranger och krogar drabbats hårt ekonomiskt under pandemin men att frångå alkohollagstiftningen för att tillåta hemleverans av alkohol är inte rätt väg att gåLagen är till för att begränsa de medicinska och sociala skador som alkohol kan orsaka och de går före de företagsekonomiska och näringspolitiska intressena. Alkohol är inte som andra varorsäger Andreas Sjögren, S, ordförande Miljö-och hälsoskyddsnämnden.  

Ansöka om cateringtillstånd 

Tillståndshavare har idag möjlighet att servera alkohol och mat för slutna sällskap i enskilda hem. För att göra detta krävs bland annat ett cateringtillstånd, att lokalen anmäls i förväg och serveringsansvarig ser till att alkohollagens regler efterlevs under hela tiden serveringen pågår. Växjömodellen innebär att tillståndshavaren levererar mat och dryck men att serveringsansvarig inte närvarar hela serveringstiden.  

Mer information: 

Andreas Sjögren, S  
Ordförande  
Miljö-och hälsoskyddsnämnden 
070-330 53 68 
andreas.sjogren@umea.se 

Maja Westling, C 
Vice ordförande  
Miljö-och hälsoskyddsnämnden 
070-772 88 76 
maja.westling@umea.se 

 

 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Delvis distans fram till påsklovet på kommunala högstadieskolor25.2.2021 12:12:24 CETPressmeddelande

Eleverna på de kommunala högstadieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet för att minska trängsel i skolans lokaler. Elever i årskurs 7 och 8 växlar varannan vecka mellan att ha undervisning i skolan och på distans till och med den 1 april. Elever i årskurs 9, elever i grundsärskolan och vissa elever med särskilda behov fortsätter ha undervisning på skolan.

Distansundervisning fram till påsklovet på de kommunala gymnasieskolorna24.2.2021 14:02:26 CETPressmeddelande

De kommunala gymnasieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet (till och med torsdag 1 april). Precis som tidigare innebär det att endast en tredjedel av eleverna får närundervisning på skolorna. – Det är tyvärr ett helt nödvändigt beslut. Vi befinner oss i ett kritiskt läge med ökad smittspridning i stora delar av länet, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum