Ingen ska behöva dö på jobbet

Dela
I dag, den 28 april, är det Workers’ memorial day runt om i världen. Under förra året dog totalt 46 människor på arbetsplatser runt om i Sverige. Av dessa arbetade hela 14 stycken inom byggbranschen. I väst hade vi tre byggnadsarbetare som dog på sin arbetsplats.
Unga Byggare Väst under första maj 2019. Med en kista uppmärksammade de alla som dött på jobbet.  Fotograf: Peter Gustafsson
Unga Byggare Väst under första maj 2019. Med en kista uppmärksammade de alla som dött på jobbet. Fotograf: Peter Gustafsson

Varje siffra i statistiken är en människa som aldrig mer kommer att komma hem. En kollega som saknas runt fikabordet.

Workers’ memorial day är en särskild dag för att komma ihåg och hedra de som förolyckats på våra arbetsplatser. Det bästa vi kan göra för att hedra och minnas våra kollegor och kamrater är att fortsätta arbetet mot dödsolyckorna.

När Arbetsmiljöverket nyligen granskade 82 dödsolyckor från 2018 och 2019 kom de fram till att nästan samtliga hade kunnat undvikas med ett fungerande arbetsmiljöarbete. Slarv, stress och avsteg från etablerade rutiner kan verka ofarligt i stunden. Men vid samtliga händelser arbetsmiljöverket granskande skedde avvikelser från hur man vanligtvis gör på arbetet.

Arbetsgivaren har ansvaret

Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och säkerheten för de anställda. Till sin hjälp har hen skyddsombuden och, i de fall där något skyddsombud inte finns på arbetsplatsen, ett regionalt skyddsombud som kan verka på flera arbetsplatser.

De regionala skyddsombuden är viktiga för att öka säkerheten och minska riskerna på arbetsplatser som saknar skyddsombud, deras insatser räddar liv. De stöttar både anställda och arbetsgivare i deras dagliga arbetsmiljöarbete. Ett extra viktigt arbete nu när alla arbetsplatser behöver införa åtgärder för att hindra smittspridningen av coronaviruset.

Regeringen har föreslagit för riksdagen att arbetsmiljölagen ändras så att regionala skyddsombud får rätt att besöka alla arbetsplatser som har kollektivavtal.

Men när frågan ska behandlas av riksdagen i juni talar allt för att förslaget kommer att röstas ner. Högerpartierna har aviserat att de kommer att rösta nej och sätter ideologi före liv i samma sekund som de trycker på knappen.

Vi vänder oss till arbetsgivarna

Att ge de regionala skyddsombuden tillträde där de behövs som mest borde vara en naturlig del av kampen mot dödsolyckorna. Nu när politikerna inte tar sitt förnuft till fånga vänder vi oss i stället mot arbetsgivarna.

Vi vet att vi alla ytterst vill samma sak, säkra byggen där alla som går till jobbet på morgonen också kommer hem på kvällen. Låt oss kroka arm och sätta en ny branschstandard. Skyddsombud på så många arbetsplatser som möjligt och tillträde för regionala skyddsombud på övriga arbetsplatser där kollektivavtal finns.

Ingen ska dö på jobbet – och det är allas vår skyldighet att göra allt i vår makt för att nollvisionen ska bli verklighet.

 

TOMAS EMANUELSSON, ordförande Byggnads Väst

JOHAN LINDHOLM, förbundsordförande Byggnads

 

Fakta: Dödsfall på arbetsplatser i Västsverige

En 32-årig byggnadsarbetare från Polen arbetade på ett tak på Borealis i Stenungsund. Han föll tio meter. Mannen skadades så illa att han avled. Olyckan inträffade den 24 januari och arbetsgivaren var Vestkust entreprenad.

En 45-årig grävmaskinist störtade med maskinen ner i en ravin utanför Hyltebruk. Mennan avled av sina skador. Det var den 3 juni och arbetsgivare Bjursells i Jönköping AB.

En 51-årig lastbilschaufför från Serbien klämdes under en kabeltrumma och dog när han lastade av material vid Kungsbacka sporthall. Olyckan inträffade den 26 juni. Arbetsgivare var en slovakisk underleverantör som anlitades av Schenker

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Unga Byggare Väst under första maj 2019. Med en kista uppmärksammade de alla som dött på jobbet.  Fotograf: Peter Gustafsson
Unga Byggare Väst under första maj 2019. Med en kista uppmärksammade de alla som dött på jobbet. Fotograf: Peter Gustafsson
Ladda ned bild

Om

Byggnads Väst
Byggnads Väst



Byggnads är fackföreningen för alla byggnadsarbetare. Tillsammans är vi över 104 000 starka, stolta och trygga medlemmar.
6 000–7 000 av dem har ett eller flera fackliga förtroendeuppdrag.
Som fackförening arbetar vi för bättre löner och säkrare arbetsmiljö. Vi förhandlar med arbetsgivarna om kollektivavtal och ordning och reda i byggbranschen samt ger våra medlemmar råd och stöd. Vi erbjuder våra medlemmar ett brett utbud av utbildningar och information, genom bland annat möten, studiecirklar och kurser.
För att nå våra mål engagerar vi oss också i arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik, näringspolitik och välfärdsfrågor. Byggnads strävar efter mångfald, jämlikhet och rättvisa.
Byggnads har elva regionala organisationer varav Byggnads Väst är den största med drygt 20 000 medlemmar.
Byggnads medlemmar ingår i en av 199 kretsar och kan genom den påverka sin fackförening.
Byggnads organiserar ett 80-tal yrkesgrupper och är det fjärde största fackförbundet inom LO.
Vi är händerna som bygger Sverige.

Följ Byggnads Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads Väst

Fri hyressättning är inte socialdemokratisk politik15.2.2021 15:12:45 CET | Pressmeddelande

Just nu har regeringen tillsatts en utredning när det gäller fri hyressättning för nybyggda hyresrätter. Låt oss inte göra samma misstag med hyresrätterna som vi gjort när det gäller vinster inom vård och skola. Ett system med fri hyressättning på nyproduktion kommer leda till en ökad segregering och att ett fåtal människor kan göra sig själva rika på att vanliga människor behöver någonstans att bo.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye