ManpowerGroup

Ingenjör är svenskarnas drömjobb

Dela

Ingenjör toppar listan över svenskarnas drömjobb, visar Sveriges största arbetslivsundersökning Manpower Work Life. Lärare är tillbaka i topp tio, samtidigt som nykomlingarna programmerare och maskinoperatör tar sig in på listan över drömjobb.

– Ingenjörsutbildningen ger en bred bas att stå på, där du utvecklar både teknikkunskaper och ”mjuka” förmågor som problemlösning och att samarbeta. Det är en eftertraktad kombination på framtidens arbetsmarknad som ger stora möjligheter att arbeta med varierande uppgifter och vidareutvecklas under hela yrkeslivet, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Jämfört med 2017 har ingenjör avancerat från andra till första plats på topplistan över svenskarnas drömjobb. Framför allt är det unga under 29 år som drömmer om att bli ingenjörer. Drömjobben skiljer sig något åt mellan könen, men just ingenjör finns med på både kvinnornas och männens topplistor. Nytt för i år är att programmerare och maskinoperatör finns med på drömjobbslistan. Dessutom gör läraryrket comeback, efter att ha halkat ur topp tio föregående år.

Viktigt för många att nå sitt drömjobb
Hela åtta av tio, 82 procent, säger att det är ganska eller mycket viktigt för dem att nå sitt drömjobb. Bara en dryg tredjedel av svenskarna, 35 procent, tycker dock att deras nuvarande jobb är eller ligger ganska nära deras drömjobb. Det största hindret för att få drömjobbet är att man upplever sig sakna rätt kontakter, tätt följt av att känna att det är för sent att börja om eller att man har fel utbildning.

– Utvecklingen på arbetsmarknaden går snabbt, vilket gör att man hela tiden måste utveckla sina kompetenser för att hålla sig anställningsbar. Ingenjör är ett bristyrke, vilket innebär att framtidsutsikterna för de som utbildar sig till eller skolar om sig till ingenjörer är goda, säger Lars Forseth.

Bilagor
Topplista: Svenskarnas drömjobb 2018, jämförelse med 2017
Topplista: Männen respektive kvinnornas drömjobb 2018

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Topplista: Svenskarnas drömjobb 2018

 1. Ingenjör
 2. Säljare
 3. Administratör
 4. Projektledare
 5. Kommunikatör/Marknadsförare
 6. Ekonom
 7. Programmerare
 8. Lärare
 9. Maskinoperatör
 10. Managementkonsult 


Topplista: Männen respektive kvinnornas drömjobb 2018

Kvinnornas drömjobb 2018:

 1. Administratör
 2. Ekonom
 3. Projektledare
 4. Ingenjör
 5. Kommunikatör/Marknadsförare

Männens drömjobb 2018: 

 1. Säljare 
 2. Ingenjör 
 3. Programmerare 
 4. Maskinoperatör 
 5. Digital manager 


Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under april 2018 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 1 812 personer har svarat på undersökningen.
Manpower Work Life har länge hjälpt ManpowerGroup att vara experter på trender på arbetsmarknaden. Sedan 2007 har vi varje år ställt frågor om arbete, karriär och allt som hör till arbetslivet. 

Drömjobbet 2018

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Gustavlundsvägen 18
16102 Bromma

020-375 375http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Ny prognos: Det våras för fler jobbtillfällen inom handeln igen12.3.2019 08:55:05 CETPressmeddelande

Arbetsgivare inom handeln förväntar sig en något ökad efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på +5 procent. Det ser med andra ord ljusare ut på arbetsmarknaden igen, efter den bleka prognosen från föregående kvartal då arbetsgivarna i handelssektorn inte trodde på någon jobbtillväxt alls. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +9 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos: Frostigt på vårens arbetsmarknad i energisektorn12.3.2019 08:53:39 CETPressmeddelande

Arbetsgivare i energisektorn förväntar sig en minskad efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på -8 procent. Det är en drastisk minskning på hela 22 procentenheter jämfört med förra våren, då prognosen låg på optimistiska +14 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +9 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos: Många fler jobbtillfällen inom hotell- och restaurangbranschen12.3.2019 08:53:16 CETPressmeddelande

Arbetsgivare inom hotell- och restaurangbranschen förväntar sig en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet 2019, med en urstark sysselsättningstrend på +23 procent. Det är ett uppsving på sju procentenheter jämfört med förra våren, då prognosen låg på +16 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +9 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum