Svenskt Trä

”Ingenjörskonst är att förena teknik, ekonomi, minsta möjliga klimatpåverkan och välbefinnande”

Dela

Är det dyrt att bygga i trä? Går affären hand i hand med klimatet och varför väljer vissa fastighetsägare att profilera sina lokaler med trä? Att förena teknik, ekonomi, minsta möjliga klimatpåverkan och välbefinnande är ingenjörskonst. Detta och mycket mer kommer att sändas digitalt i Branschorganisationen Svenskt Träs årliga Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä med start den 4 november. Totalt blir det fem program och poddar.

Tomas Alsmarker, Anna Ervast Öberg,
Tomas Nord. FOTO: Tomas Johansson
Tomas Alsmarker, Anna Ervast Öberg, Tomas Nord. FOTO: Tomas Johansson

- Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä är ett uppskattat seminarium som främst riktar sig till fastighetsägare, beställare, arkitekt, konstruktör, lärare eller studenter. Målet i år är att skapa ett helhetsgrepp om det ingenjörsmässiga byggandet i trä, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel, Svenskt Trä.

För andra året i rad kommer programmen att sändas i digitalt format. Moderator är Tomas Alsmarker, välkänd inom branschen och ny chef för innovation och forskning på Svenskt Trä.

- Att ”bara” lösa tekniken är ingen konst. Att veta hur vi faktiskt kan förena teknik, ekonomi, minsta möjliga klimatpåverkan och välbefinnande till en hållbar helhet - det är ingenjörskonst, säger Tomas Alsmarker, moderator för programmen och chef för innovation och forskning, Svenskt Trä.

Det första programmet diskuterar om ”Träbyggande är dyrt eller om det är en myt?”. Vi hör John Lindgren, Universitetslektor vid Högskolan i Halmstad och Maria Säterdal, VD på Växjöbostäder, om vad är det som kan påverka kostnaderna när man bygger med trä och hur träprojekt kan kalkyleras.

Program två och tre hanterar trä och klimatet. Rubrik för program två är ”Affär och klimat går hand i hand!” ​och behandlar begrepp som livscykelanalys och cirkulärt byggande för den totala ekonomiska bilden och kommande klimatdeklarationer. Deltar gör Anna Ervast Öberg, Projekt- och utvecklingschef på Folkhem Trä AB, samt Tomas Nord, forskare på RISE.

I samma anda sänds det tredje programmet med rubiken ”Den hållbara konsten att nyttja det redan byggda!​”. Här pratar experter på ämnet om de största utmaningarna med vertikala påbyggnader, klimateffekter och stadsplanering när man har möjlighet att bygga på höjden istället för på bredden. Deltar gör Helena Bjarnegård, Riksarkitekt​ på Boverket, Jan Dahlkvist, Byggchef​ på Örebro Bostäder AB och Björn Johanson, Konstruktör, Bjerking.

I de två avslutande programmen är trä och välbefinnande i fokus. Program fyra tar upp ”Välbefinnande och boendekvalitet”​ och exemplet kvarteret Frostaliden i Skövde. Hur värderar de boende träet, klimatet och vilka kvaliteter finns av att bo i trähus? Deltar gör
Jan Larsson, Arkitekt och Adjungerad professor på White Arkitekter och Chalmers samt Claes Clausen, Stadsarkitekt i Skövde​.

Välbefinnande fortsätter i program fem ”Träprofilera butiker och arbetsplatser!”. Men här tas ansatsen i trä i butiker och arbetsplatser, och vi får höra hur trä upplevs och används för att profilera varumärke. Deltar gör Anna Denell, Hållbarhetschef på Vasakronan, Sara Haasmark, Hållbarhetansvarig på ICA Fastigheter AB och ​Mattias Tas, Hållbarhetschef på Lidl.​

Om Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä har i sju år arrangerats av branschorganisationen Svenskt Trä. Totalt under de sju åren har Svenskt Trä haft över 3 700 besökare. Varje år har seminariedagen lockat flera hundra besökare som antigen bygger, projekterar, designar, konstruerar, utbildar eller på annat sätt är intresserade av träbyggande. Målgruppen är utförande byggföretag, industrikunder, arkitekter, konstruktörer, lärare och studenter. Läs mer, se avsnitten och lyssna på poddarna på svenskttra.se/ibit2021

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tomas Alsmarker, Anna Ervast Öberg,
Tomas Nord. FOTO: Tomas Johansson
Tomas Alsmarker, Anna Ervast Öberg, Tomas Nord. FOTO: Tomas Johansson
Ladda ned bild
Tomas Alsmarker, Jan Larsson, Claes Clausen. FOTO: Tomas Johansson
Tomas Alsmarker, Jan Larsson, Claes Clausen. FOTO: Tomas Johansson
Ladda ned bild
Tomas Alsmarker, Maria Säterdal. FOTO: Tomas Johansson
Tomas Alsmarker, Maria Säterdal. FOTO: Tomas Johansson
Ladda ned bild
Tomas Alsmarker, 
 Anna Denell, Mattias Tas, Sara Haasmark.  FOTO: Tomas Johansson
Tomas Alsmarker, Anna Denell, Mattias Tas, Sara Haasmark. FOTO: Tomas Johansson
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

“Första stegen till balans på de globala trävarumarknaderna”23.11.2021 10:26:40 CET | Pressmeddelande

Träindustrin har som många andra branscher påverkats starkt av pandemin och rekord har slagits både vad det gäller låga lager och höga priser. Samtidigt ställs också frågan om hur om de skogspolitiska frågorna, på nationell- och EU-nivå, kommer att påverka branschen. Intresset för marknadsseminariet på Trämarknaden i Karlstad den 18 november var också rekordhögt när träbranschen, experter och press träffades för att diskutera högaktuella frågor och sia om framtiden.

De vann träbranschens pris för sitt arbete med utvecklingen av svenskt trä i världen18.11.2021 15:55:54 CET | Pressmeddelande

2021 års prismottagare är en ”timber man”, rakt igenom. Han har sedan 70-talet, då han tog sitt första steg in i branschen, bidragit till att utveckla Storbritannien till att bli den största och viktigaste marknaden för export av svenska trävaror. Under Trämarknaden i Karlstad fick Tony Traynor ta emot det prestigefulla priset riddare av Trämarknadsordern. 2020 års pris delades också ut på plats till Anders Ek för hans insatser att driva utvecklingen på marknaden framåt för svenskt trä.

Svårsiad trävarumarknad väntar produktionsrekord och en förmodad sättning 3.11.2021 06:30:00 CET | Pressmeddelande

De lägsta lagernivåerna på 20 år för trävarubranschen, samtidig som produktionen förväntas slå rekord 2021. Svängningarna på världsmarknaden har påverkat den inhemska marknaden till lager-, pris- och leveransrekord, men nu verkar marknaden gå in i en ny fas. Tiden med kraftigt stigande trävarupriser är troligen förbi. Branschorganisationen Svenskt Trä ger en fördjupning om trävarumarknaden utifrån Skogsindustriernas nysläppta marknadsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum