Umeå kommun

Inget förbud mot tiggeri

Dela

Det blir inget förbud mot tiggeri i Umeå. Kommunfullmäktige gav inte stöd till moderaternas motion att kräva tillstånd för att samla pengar på allmän plats och förbjuda tiggeri i centrumfyrkanten.

Många ledamöter ville säga sitt när frågan om tiggeri på nytt var uppe till debatt. Moderaterna fick inte mycket stöd för sitt förslag. Ingen tycker att tiggeri är bra, men de flesta andra ledamöter som yttrade sig ser inte att det är en problematisk ordningsfråga och många tycker heller inte att ett förbud är rätt lösning för att hjälpa utsatta personer som tigger.

I beredningen av motionen framgår att klagomål som är direkt kopplade till tiggeri har varit ytterst få sedan 2014. Det har kommit in några klagomål till kommunen om illegala bosättningar, boende i bilar och nedskräpning, men det är svårt att avgöra hur många av dem som kan kopplas till tiggeri.

Under 2018 har som mest cirka 30 utsatta EU-medborgare vistats i Umeå under ett givet tillfälle, men alla har inte tiggt. I dagsläget bedöms antalet utsatta människor som tigger i Umeå vara cirka 10 personer och cirka hälften av dem uppehåller sig i centrumfyrkanten.

Mer information:

Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 12 01
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
1:e vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 23 17
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum