Trafikverket

Inget materialfel på rälsen mellan Göteborg och Alingsås

Dela

Trafikverkets analyser av rälsen på det ena spåret mellan Göteborg och Alingsås visar inte på något materialfel. De avvikelser som man upptäckt i rälsen på två ställen längs sträckan är att betrakta som normala, men ovanliga, och påverkar inte säkerheten på spåret.

Den 22 september stängde Trafikverket tågtrafiken på ena spåret mellan Göteborg och Alingsås på Västra stambanan. Trafikstoppet gjordes av säkerhetsskäl, eftersom man vid ett banarbete på grund av ett rälsbrott, upptäckt avvikelser i rälsen. Avvikelserna väckte misstankar om någon form av materialfel. Rälsen kontrollerades med ultraljud och bitar av rälsen skickades för analys. Samtidigt kontrollerades ett stort antal svetspunkter i spåret.

Analysen visar nu att det inte finns något genomgripande fel på rälsen på sträckan. De avvikelser som man upptäckte är att betrakta som normala; även om de är ovanliga.

- Misstankar om materialfel måste tas på största allvar, säger Erik Hallgren, Trafikverket Investering. Vi tar alltid det säkra före det osäkra och därför genomförde vi noggranna undersökningar och analyser. Trafikverket ansvarar för säkerheten på järnvägen och vi kan inte ta några risker.

Tågtrafiken kan nu successivt börja köra som vanligt på sträckan. Trafikverket räknar med att trafiken kommer att gå som vanligt under måndagen.

- Vi beklagar att både resenärer och tågoperatörer drabbats av avstängningen, säger Erik Hallgren, men säkerheten går alltid först.

Berörda resenärer uppmanas att kontakta sitt tågföretag för mer information om ändringar av trafik och eventuell ersättningstrafik under helgen. Trafikinformation för aktuella sträckorna finns också på www.trafikverket.se

Nyckelord

Kontakter

Kontaktperson

Erik Hallgren, distriktschef, Trafikverket Investering, Distrikt Väst
070-617 74 50
erik.hallgren@trafikverket.se

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum