Svenska Orienteringsförbundet

Inget O-Ringen i sommar – festen i Uppsala flyttas till nästa år

Dela

Årets O-Ringen i Uppsala skjuts fram till nästa sommar. Detta med anledning av coronapandemin. "Väldigt tråkigt att det inte blir något O-Ringen i år. Samtidigt är det oerhört glädjande att vi hittat en lösning som gör att vi kan arrangera i Uppsala 2021", säger Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson.

O-Ringen har arrangerats varje år sedan starten 1965. Fram tills nu.

Årets tävlingar skulle ha avgjorts i Uppsala 19-25 juli, men på grund av pågående smittspridning och den osäkra prognosen framåt flyttas sommarens stora orienteringsfest till 25-31 juli nästa år.

Beslutet föregicks av att styrelserna i O-Ringen AB och Svenska Orienteringsförbundet noggrant analyserade ett par olika alternativ.

– Inledningsvis vill jag säga hur tacksam jag är för all den förståelse vi möter i pågående coronakris. Läget är just nu mycket tufft för de flesta arrangörer. Lyckligtvis upplever vi ett stort engagemang och en avgörande välvilja från såväl deltagare, partners som arrangörer. Det är fantastiskt att se hur alla är beredda att ta sitt ansvar för att O-Ringen, svensk orienterings flaggskepp ska kunna segla vidare, säger Maria Krafft Helgesson, ordförande för Svenska Orienteringsförbundet som äger O-Ringen.

– Att ställa in årets O-Ringen var ett väldigt tråkigt beslut att fatta, men i rådande situation fanns inget rimligt alternativ. Ovissheten och oron blev till slut för stor och vi kom till en punkt där vi blev tvungna att dra i handbromsen och tänka om. O-Ringen är ett av Sveriges allra största idrottsevenemang och arrangörer, samarbetspartners och deltagare måste i rimlig tid få veta om tävlingarna blir av eller inte.

En förutsättning för flytten av tävlingarna i Uppsala var att även arrangemangen kommande år – Åre 2021, Smålandskusten 2022 – kan hoppa ett år framåt, och så blir nu fallet. Diskussioner förs även med Jönköping 2023 och Göteborg 2024.

För att klubba det historiska beslutet behövdes även en hållbar ekonomisk plan.

– Det säger sig självt att ett helt verksamhetsår utan de vanliga intäkterna från O-Ringen blir oerhört kostsamt för svensk orientering. Utan åtgärder handlar det om en skillnad på 15-20 miljoner kronor jämfört med ett normalår. Efter diverse åtgärder landar kostnaderna på 8-10 miljoner. Det är väldigt mycket pengar i förhållande till vår verksamhet och den senaste tiden har vi vridit och vänt på allting, både på O-Ringen och Svenska Orienteringsförbundet, för att se hur vi bäst hanterar situationen. Tillsammans har vi nu hittat en bra plan framåt, säger Maria Krafft Helgesson.

Planen innebär permitteringar och en rad andra besparingsåtgärder, men det kan även krävas ägartillskott eller lån för att klara O-Ringens likviditet.

En viktig förutsättning är också att årets anmälningar flyttas med till nästa års arrangemang. Hittills har totalt 9300 anmälningar gjorts och de som är anmälda behåller alltså sin startplats till sommaren 2021.

– Vi räknar med att den absoluta merparten av de redan anmälda vill vara med på festen 2021, det ingår i kalkylen. De flesta som anmäler sig tidigt är trogna O-Ringen-besökare och orienterare som vill uppleva O-Ringen varje år, säger Krafft Helgesson.

För mer information – kontakta Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson på 070-516 02 58

O-Ringen är världens största orienteringsäventyr och har deltagare från hela världen med ett 40-tal nationer representerade. O-Ringen genomförs alltid vecka 30 och varje år på en ny plats i Sverige. 2019 gick O-Ringen i Kolmården och hade då ett deltagarantal på 21 000 som tillsammans gjorde över 80 000 starter. O-Ringen och dess deltagare bidrog också med starka siffror till besöksnäringen i och med de ca 143 miljonerna som omsattes under tävlingsdagarna och som fördelar sig över logi, restaurangbesök och shopping. Funktionärsföreningarna under O-Ringen Kolmården delade totalt på 5,3 miljoner kronor.

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 86 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum