Inget stöd för misstanke om spridning av salmonella via fodertransporter

Foderföretagen har rutiner både för vad som får transporteras i bilarna och vilka rengöringsinsatser som ska vidtas beroende på vad som transporterats i kulbilsekipagen. För att ta reda på hur väl det fungerar så besöktes majoriteten av de svenska foderanläggningarna under hösten 2022 för att intervjua chaufförer och provta kulbilsekipagen som transporterar ut fodret till gårdarna för salmonella.
– Utmaningen var de långa arbetsdagarna då foderbilarna kör dygnet runt och kan lasta från kl 4 på morgonen till sen kväll. Det gällde att hitta en dag med så många bilar som möjligt på plats. Med 379 salmonellaprover från 93 lastbilsekipage och samtal med 85 chaufförer från Umeå i norr till Skåne i söder har vi fått en god bild och kan med stor säkerhet säga att foderbilarna inte sprider salmonellasmitta mellan gårdar, säger Magnus Thelander, agronom och foderexpert på SVA som skrivit rapporten tillsamman med Linda Engblom.
Salmonella påvisades på två av de 93 provtagna foderbilsekipagen. De två positiva proven var samlingsprov från utlopp på utblås med tillhörande skydd. Det var samma typ av salmonella som tidigare påvisats i miljön där bilarna varit och visar på att smitta i miljön kan kontaminera utrustning som hanteras där.
I samtalen med chaufförerna framkom det att det finns ett fåtal gårdar med hygieniska brister såsom smutsiga körvägar och mycket produktspill runt fodersilos. Kan hygienen på dessa gårdar höjas minskas risken att de slangar som används för att fylla foder från lastbilen till fodersilo ute på gårdarna förorenas och att smuts dras runt mellan gårdarna. Mejeriet kan ställa krav på bra hygien för att komma och hämta mjölken, men foderbilen måste köra dit ändå för att djuren ska få foder.
Sex rekommendationer
En låg risk kan bli ännu lägre om foderbranschen följer de sex rekommendationerna från rapporten.
- Ställ högre krav på rena körvägar. En ren lastbil är en smittfri bil.
- Minimera slangdragning. Många slangar ger högre risk än få.
- Slangar och även lock/skydd för utblåsrör ska rengöras noga. Speciellt om de blivit förorenade av gödsel eller varit i en miljö där salmonellasmitta finns.
- Ställ krav på gårdarna att underhålla fodersilos och ha bra hygien kring dem.
- Inga kalvhyddor och andra djur nära fodersilos och foderbilens transportväg.
- Följ upp av avvikelser och återrapportering från chaufförerna. Lyssna på de som varit på plats.
– Det kanske kan låta lite överdrivet med sex rekommendationer när läget i huvudsak är mycket gott och skulle jag välja de tre viktigaste är det att lyssna på chaufförerna, ha koll på utblåsen och deras skydd och jobba för att lastbilsekipagen ska komma nära så att slangdragning minimeras. Körvägarna brukar hållas rena eftersom mjölkbilarna har det som krav och ingen mjölkbil - inga pengar, avslutar Magnus Thelander.
Nyckelord
Kontakter
Magnus ThelanderAgronom
Tel:018-67 40 23magnus.thelander@sva.seBilder



Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Utveckling av djurhälsa är effektivt för ökat välstånd i östra Afrika30.5.2023 13:20:00 CEST | Pressmeddelande
Jordbruk är den största ekonomiska sektorn i de flesta låginkomstländer. Där är småbruk dominerande och djurhållningen central. Satsningar inom jordbrukssektorn är effektivt för att stärka ett lands ekonomi och på så sätt bidra till fattigdomsbekämpning. Utbrott av djursjukdomar kan få katastrofala följder för familjers ekonomi, matförsörjning och hälsa.
Nytt forskningsprojekt: Påverkas vildsvinspopulationen av virusinfektioner?29.5.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
I ett nystartat forskningsprojekt vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska vildsvin undersökas för porcint circovirus typ 2 (PCV2). Detta virus orsakar sjukdomar där både reproduktionen hos suggorna och kultingarnas förmåga att överleva kan påverkas. SVA vill gärna få in rapporter från allmänheten om fynd av döda vildsvin.
Utbrott av EHV-1 på hästar i Mantorp26.5.2023 16:23:46 CEST | Pressmeddelande
Med anledning av påvisad infektion av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) med neurologiska symptom hos hästar på Mantorps hästsportarena i Mjölby kommun den 23 maj 2023, redogör Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för aktuellt smittläge och hantering av utbrottet.
Fullbokade kurser i akutsjukvård för tjänstehund25.5.2023 14:01:38 CEST | Pressmeddelande
Tjänstehundar av olika slag är otroligt viktiga i det civila försvaret och används för att rädda liv både i fredstid och under kris eller krig. I en ny utbildning får hundförare lära sig att ta hand om sin skadade eller sjuka tjänstehund i väntan på att en veterinär kan komma till undsättning.
Sveriges lodjur mår bra24.5.2023 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Analys av 182 lodjur som fällts under licensjakt visar på gott hälsoläge i den svenska populationen. Inga av de undersökta djuren hade rävskabb. Två lodjur hade äldre amputationer vilket hör till ovanligheterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum