Konkurrensverket

Inget undantag för konstnärliga skäl när Örebrokompaniet köpte ljusshow

Dela

Det var inte möjligt att tillämpa undantaget för konstnärlig prestation när Örebrokompaniet köpte evenemangstjänster utan föregående annonsering. Bolaget har därmed gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling och Konkurrensverket yrkar nu att Örebrokompaniet döms att betala 220 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Det var under hösten 2019 som det kommunala Örebrokompaniet AB ingick avtal med ett koncept- och produktionsbolag om att under december månad uppföra produktionen ”Den magiska maskinen”, en projektionsshow som skulle visas på Örebro slott. Samma dag ingick Örebrokompaniet också avtal med samma produktionsbolag om att genomföra ett särskilt nyårsprogram. Avtalens värde uppgår till totalt 2 930 000 kronor.

Enligt Örebrokompaniet var det fråga om att skapa eller förvärva en unik konstnärlig prestation. Därmed är undantaget för konstnärlig prestation i lagen om offentlig upphandling (LOU) tillämpligt, enligt bolaget.

Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling eftersom förutsättningarna för att tillämpa undantaget för konstnärlig prestation inte var uppfyllda när Örebrokompaniet köpte evenemangstjänsterna. Det som föregick upphandlingen visar inte att bolaget hade för avsikt att förvärva en unik konstnärlig prestation eller ett unikt konstverk.

– Undantaget för konstnärlig prestation ska, precis som andra undantag i upphandlingslagstiftningen, tillämpas restriktivt. Förutsättningarna för att tillämpa undantagen är begränsade och huvudregeln är att annonsering ska ske för att konkurrensen ska tillvaratas genom att fler leverantörer ges möjlighet att lägga anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Karlstad och yrkar att Örebrokompaniet ska betala 220 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se
Rosemarie Jansson Håvik, biträdande enhetschef, 08-700 16 08, rosemarie.janssonhavik@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Nynäshamn har gjort otillåten direktupphandling av byggentreprenad23.6.2020 16:02:43 CESTPressmeddelande

När Nynäshamns kommun lät bygga om en fastighet till gruppbostad var det fråga om en byggentreprenad som skulle ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Att avtalet ingicks utan föregående annonsering innebar att kommunen gjorde sig skyldig till en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kommunala bolag skyldiga att följa transparenslagen11.6.2020 14:00:00 CESTPressmeddelande

De kommunala bolagen Stockholm Avfall AB och Stockholm Vatten AB kommer från och med räkenskapsåret 2020 upprätta en öppen respektive separat redovisning av sin verksamhet. Det är resultatet av en utredning som Konkurrensverket har genomfört och som visar att bolagen är skyldiga att följa transparenslagen. Syftet är bland annat att det ska vara enklare att kontrollera att bolagen följer EU:s statsstödsregler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum