Region Norrbotten

Inhyrd bemanning har ökat efter pandemin

Dela

Samtliga regioner har hyrt in mer personal under 2022:s första halvår jämfört med året innan. Region Norrbotten är inget undantag – här har kostnaderna ökat med nästan 31 procent.

– Självklart vill vi helst anställa egna medarbetare istället för att hyra, men vi har befunnit oss i en svår situation där vi inte haft någon annan möjlighet, säger Ulf Bergman, tf regiondirektör.De ökade kostnaderna beror bland annat på att Region Norrbotten gjort upphandlingar med privata aktörer för att korta väntetiderna för de patienter som fått sina operationer uppskjutna under pandemin.

– Människors rätt att exempelvis få en efterlängtad operation utförd måste tillgodoses i så hög utsträckning som möjligt. Pandemin slog hårt mot oss och nu när vi gör allt för att komma i kapp måste det bli så att det uppstår en del kostnader, säger Ulf Bergman.

Svensk sjukvård följer via Sveriges kommuner och regioner (SKR) regelbundet upp hur mycket pengar som läggs på inhyrd personal i varje region. Norrbottens kostnader för inhyrd personal har ökat med 30,8 procent. Jämfört med övriga regioner hamnar Region Norrbotten ungefär i mitten. Uppsala och Västmanland har ökat sina kostnader med omkring 70 procent. Västernorrland med bara 1,5 procent.

På längre sikt fortsätter arbetet med att bli oberoende av inhyrd personal. Regionen Norrbotten har fattat ett inriktningsbeslut om fast läkarkontakt och fast vårdkontakt vilket ska återskapa primärvårdens funktion som kontinuitetsbärare.

– Det är visserligen ett långsiktigt arbete men desto viktigare att kunna komma i gång med det. Vi har precis tackat av en doktor i Boden som gått i pension efter 42 år inom vår primärvård. Det är väldigt tydligt att det har varit bra för patienterna att han kunnat följa dem genom livet. Han är ett exempel av många. Även om vi inte kan räkna med att alla ska stanna så länge på samma ställe visar det hur viktigt för flera patientgrupper att vårdpersonalen vet vem du är och kan din historia, säger Ulf Bergman.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum