PR Direkt

Inhyrda specialister är här för att stanna

Dela

I Sverige råder kompetensbrist, främst inom IT och infrastruktur. Den sätter arbetskraften i rörelse, vilket skapar efterfrågan på flexibelt företagsboende. Allt fler företag inser nyttan med att låta medarbetare bo bekvämt.

Femtio IT-konsulter ska inkvarteras på lägenhetshotell i fyra månader. Hundra byggarbetare ska bo mitt ute i skogen i ett helt år. En internationell expert behöver en trevlig lägenhet i Stockholm, nu genast. Det här är arbetsvardagen på boendeföretaget Forenom, som redan i 20 års tid har hjälpt företag ordna tillfälligt boende för sina medarbetare.

Det blir allt vanligare att svenska företag anlitar utländsk expertis och arbetskraft för projektarbete, och projekten tenderar att bli både större och längre. Enligt Rekryteringsenkäten som Svenskt Näringsliv regelbundet gör bland föreningen medlemsföretag uppger hela 7 av 10 företag att de har rekryteringssvårigheter.

– Företagen hittar inte den kompetens de behöver i sitt närområde. De kan då välja att rekrytera kompetens från andra städer och länder,eller anlita konsulter. Oavsett vilket alternativ de väljer så behöver dessa personer någonstans att bo under tiden de arbetar i Sverige, säger Henrik Thomasson som är vd för Forenom Sverige.

Hittade sin nisch mellan hotell och lägenheter

För ett uppdrag som varar i några månader blir hotell ett dyrt alternativ. Att hyra en lägenhet för så kort tid känns igen onödigt krångligt, hyresmarknadens begränsningar kan göra det svårt att hitta egna lägenheter. Det räcker inte heller med att enbart ordna boendet, ofta ska det också fixas avtal för el, vatten och internet samt parkeringsplatser, möbler och utrustning.

Många företag har haft svårigheter med att själva arrangera ett förmånligt och bra företagsboende med välfungerande service. Här upptäckte Forenoms finländska grundare ett tomrum på boendemarknaden år 2000. Företaget hittade sin nisch genom att kombinera skräddarsydd service med den komfort och frihet som lägenheten ger.

– Branschen för företagslägenheter har vuxit över 30 procent i Sverige de senaste sju åren. Det handlar om möblerade lägenheter som vi hyr ut med den servicenivå som kunden väljer. Allt fler inser att det är både trevligare, billigare och mer praktiskt än att bo på hotell. För dem som vill hålla en hälsosam livsstil är det också enklare, eftersom de kan träna och laga mat som de brukar göra hemma.

Alla vinner på bekvämt boende

I Sverige har Forenom flera lägenhetshotell, och det är ett populärt alternativ för större arbetsteam. Där har alla medarbetare en egen lägenhet i ett och samma hus. Förutom möblerade lägenheter och lägenhetshotell erbjuder Forenom också prisvärda hostels, alltså vandrarhemsliknande boende. Det är ett förmånligt men ändå bekvämt alternativ som företag med större kostnadsfokus ofta föredrar.

– Husvagnar och barackboende används fortfarande i Sverige, men det är ingen bra idé att bo så tätt inpå varandra. Speciellt inte i dessa tider, risken för smittspridning är uppenbar. Medarbetare som trivs och mår bra presterar också bättre på jobbet, det är kostnadseffektivt att satsa på bekvämt boende för sina anställda.

Gigekonomin skapar ökad rörlighet

Den ökade rörlighet som syns tydligt hos Forenom är enligt Thomasson en naturlig utveckling med tanke på den gigekonomi som växer fram i Sverige. I stället för att knyta till sig kompetenser på lång sikt satsar företagen på att hyra in de specialister som behövs just nu.

– Den här utvecklingen bidrar också till att vi värdesätter ägandet mindre. I stället ökar intresset för flexibilitet, företag vill inte binda sig mer än nödvändigt och vill därför gärna hyra boende. När det gäller projektboende kan det vara svårt att veta exakta tidtabeller, och då är flexibiliteten mycket viktig.

Enligt Thomasson kommer gigekonomin att fortsätta utveckla och förändra arbetslivet. Han hänvisar till OECD som pekar på att hela 50 procent av de yrken som finns i Sverige i dag inte kommer att finnas kvar om 20 år. De kommer på sikt att ersättas av yrken med andra kompetensbehov, en utveckling som framför allt drivs av den pågående automatiseringen och digitaliseringen i samhället.

Störst efterfrågan på projektboende

Efterfrågan på företagsboende ökar, både när det gäller enskilda affärsresande och hela arbetsteam. Thomasson tror inte att coronapandemin kommer att påverka arbetskraftens rörlighet på lång sikt. Det här handlar om en större trend som tillfälliga reserestriktioner inte rår på.

– Just nu sker den största utvecklingen inom projektboende. Det handlar om tiotals medarbetare som kommer till Sverige för att bo och arbeta i flera månader. De bygger allt från fabriker till vägar och broar, sådana arbetsuppgifter kan aldrig utföras på distans via video.

De som jobbar med stora byggprojekt behöver ofta boende på avlägsna platser, en bra bit från närmsta tätort. För dem erbjuder Forenom specialanpassade boendelösningar i hela Norden. Det kan vara allt från möblerade lägenheter, till lägenhetshotell, vandrarhem, villor, flexibla modulhus, stugor och andra lösningar för flera hundra anställda.

Forenom

  • är den ledande leverantören av möblerade lägenheter i Norden med fokus på företagskunder.
  • erbjuder fler än 7800 lägenheter och rum på lägenhetshotell och vandrarhem i alla större städer i Skandinavien. Arrangerar också specialanpassade boendelösningar i hela Norden.
  • samarbetar med drygt 4000 företag och har fler än 400 000 gäster varje år.
  • har 450 medarbetare i Finland, Sverige, Norge och Danmark och en omsättning på 123 miljoner euro (år 2019).
  • siktar nu på att bli ledande aktör inom möblerade lägenheter i norra Europa.

Kontakter

Bilder

Om

PR Direkt
Flaggan 1338
11674 Stockholm

010-551 75 00https://prdirekt.se/

PR Direkt hjälper företag och organisationer med PR och pressmeddelanden. Vi ser till så att viktiga nyheter får rätt spridning.

 

Följ PR Direkt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PR Direkt

Investering med appar – här för att stanna!27.4.2021 12:54:02 CEST | Pressmeddelande

Investerings appar är det nya normala inom investerings världen, men också bland privata investerare. De flesta stora banker och investeringskonton ger dig möjligheten att ladda ner deras app för att kunna hålla koll på din portfolie, samt köpa och sälja aktier via mobilen var du än är. Detta har varit en stor förändring i aktiemarknaden, speciellt då unga inblandar sociala medier i aktie spelet.

Unik service ger goda elektrikeromdömen för Svenska Eljouren14.4.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svenska Eljouren startade som en renodlad eljour men det som gör elbolaget unikt är dess serviceinriktade elektriker som även ger fullt kundfokus för bokade uppdrag. Bland hushållen i Stockholm har tillgängliga och bokningsbara elektriker blivit en succé. Sedan starten i april 2020 har Svenska Eljouren hjälpt över 7000 kunder – med utmärkta omdömen och lysande kundrecensioner som resultat. Receptet är helt enkelt att erbjuda god service!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum