Dagens Samhälle

Inkomstklyftorna ökar i 271 kommuner

Dela

Svenskarnas inkomster ökar. Men långt ifrån alla får en tjockare plånbok. Inkomstklyftorna växer i nästan samtliga kommuner, visar Dagens Samhälles granskning av färsk statistik.

 
Inkomstklyftorna fortsätter att öka – 2016 till ny rekordnivå – visar ny inkomststatistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Få kommuner är förskonade från växande inkomstgap bland invånarna. År 2016 minskade skillnaderna i bara 19 kommuner, i de flesta fall med någon ynka procent. I stället blir de rikare bara rikare och de fattiga fattigare i 271 kommuner. 

– Trenden har hållit i sig sedan 1980-talet, då Sverige var världens mest jämlika land sett till inkomster. Det ser likadant ut i hela västvärlden, säger Anna Almqvist, LO-ekonom, till Dagens Samhälle.

Värst är inkomstläget för utrikes födda. År 2016 hade de en ekonomisk standard som motsvarade 77 procent av den ekonomiska standarden för personer födda i Sverige. År 2005 var motsvarande siffra 82 procent.

Hela artikeln bifogas.

Hela listan med alla kommuners utveckling bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

Skolinspektionen: Förskolan är inte likvärdig16.2.2018 05:30Nyheter

Sverige har på många sätt en bra förskola, men den är inte likvärdig. På vissa förskolor genomförs inte lärande på ett sätt som gör att alla barn har möjlighet att lära och utvecklas så långt möjligt. Men kvalitetsskillnaderna kan inte kopplas till särskilda geografiska mönster eller till socioekonomisk nivå. Bedömningen är istället att de till stor del bottnar i hur styrning, ledarskap och dialog fungerar i praktiken, skriver Skolinspektionen på Dagens Samhälle Debatt idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum