Trafikverket

Inkopplingen klar - nu rullar tågen igen

Dela

Strax efter midnatt öppnades järnvägen mellan Malmö och Lund igen. Under tio dygn har två nybyggda spår mellan Lund och Flackar kopplats in. Under tågstoppet har ersättningsbussar kört resenärer mellan Malmö och Lund.

I Klostergården har de två nybyggda spåren byggts ihop med spåren som leder in mot Lund C. I helgen lades makadam ut och spåren riktades med ett spårriktartåg.
Foto: NCC_OHLA/Trafikverket
I Klostergården har de två nybyggda spåren byggts ihop med spåren som leder in mot Lund C. I helgen lades makadam ut och spåren riktades med ett spårriktartåg. Foto: NCC_OHLA/Trafikverket

– Inkopplingen av de nya dubbelspåren har gått bra. Det har skett under tidspress och det har inte funnits mycket marginal för oförutsedda händelser. Men det har planerats väl och alla inblandade, entreprenörer och folk inom Trafikverket, har gjort ett fantastiskt arbete under de tio dygnen, 19 till 28 september, säger Jens-Peter Eisenschmidt, Trafikverkets projektchef för Fyrspåret Malmö–Lund.

2,5 kilometer nytt dubbelspår

Dubbelspåren som kopplades in under tågstoppet har byggts väster om de gamla järnvägsspåren, mellan Flackarp och Klostergården. På de platserna kapades de gamla spåren början av förra veckan, därefter revs järnvägen och byggdes upp igen vid inkopplingspunkterna. I Flackarp anslöts nya spåren till de tillfälliga spåren mot Malmö och vid Klostergården kopplades de in på spåren in mot Lund C.

Under helgen som gick var det ett intensivt arbete med att lägga spår, rikta spåren och hänga upp kontaktledningar. Därefter har signaler flyttats och hela anläggningen har testats.

– Strax efter midnatt öppnades spåren och nu rullar tågen som vanligt igen. Dessa stora banarbeten påverkar många och de är en prövning för de som dagligen pendlar på sträckan. Men  jag hoppas att de flesta kan förstå att vi bygger ut järnvägen så att fler kan åka tåg i framtiden och att järnvägen blir mindre känslig för störningar, säger Jens-Peter Eisenschmidt.

Skånetrafiken har också de haft tio intensiva dygn där de hanterat ersättningstrafiken för alla se resenärer som rest på sträckan.

– Nu har ytterligare ett steg tagits mot fyra spår mellan Malmö och Lund. Det är glädjande att ännu en etapp är klar och att fyrspårsbygget fortlöper som planerat. Nu när tågen rullar igen vill vi passa på att tacka alla resenärer för deras tålamod och alla medarbetare som varit engagerade i ersättningstrafiken under dessa dagar då resor mellan Malmö och Lund varit lite besvärligare och tagit längre tid än normalt, säger Magnus Andersson, Enhetschef inom Affärsområde Tåg hos Skånetrafiken.

Ta del av bilder från arbetet under tågstoppet: Bilder Tågstopp 2022 - www.trafikverket.se

Läs mer om Fyrspåret Malmö-Lund: Fyrspåret Malmö–Lund - www.trafikverket.se

Kontakter

Jens-Peter Eisenschmidt, projektchef Fyrspåret Malmö-Lund, 010-123 67 51

Magnus Andersson, Enhetschef inom Affärsområde Tåg hos Skånetrafiken, nås via Skånetrafikens pressjour på 0451-28 85 03 eller press@skanetrafiken.se

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

I Klostergården har de två nybyggda spåren byggts ihop med spåren som leder in mot Lund C. I helgen lades makadam ut och spåren riktades med ett spårriktartåg.
Foto: NCC_OHLA/Trafikverket
I Klostergården har de två nybyggda spåren byggts ihop med spåren som leder in mot Lund C. I helgen lades makadam ut och spåren riktades med ett spårriktartåg. Foto: NCC_OHLA/Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum