Konkurrensverket

Inköpscentral köpte konsulttjänster utan upphandling

Dela

SKL Kommentus inköpscentral AB, som är en inköpscentral för kommuner och regioner, har enligt Konkurrensverket köpt konsulttjänster utan att annonsera inköpen. Därmed har företaget gjort sig skyldigt till en otillåten direktupphandling. Konkurrensverket kräver nu att domstolen dömer SKL Kommentus att betala 400 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

SKL Kommentus köpte konsulttjänster av Affärsconcept AB genom en direktupphandling. När inköpen observerades, vände sig SKL Kommentus till Konkurrensverket för att anmäla den potentiella överträdelsen. Konkurrensverkets utredning visade att kontraktsvärdet uppgick till ca 9,2 miljoner kronor, vilket överskrider gränsen för när upphandling utan annonsering är möjlig. Något undantag var inte tillämpligt. Det var således fråga om en otillåten direktupphandling.

– Vi ser positivt på att en upphandlande myndighet som upptäcker överträdelser självmant kontaktar tillsynsmyndigheten. Därför anser vi att ett sådant agerande – förutsatt att vi inte redan känner till saken – ska ses som en förmildrande omständighet och medföra en lägre avgift, säger Konkurrensverkets stf. generaldirektör Karin Lunning.

– Med öppen annonsering, där fler leverantörer har möjlighet att lägga anbud, ökar möjligheten att det bästa anbudet med de mest fördelaktiga villkoren vinner.

Konkurrensverket tar nu ärendet till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att domstolen dömer SKL Kommentus att betala 400 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, Pressekreterare, tfn 0765-42 15 80
Maria Andersson Müller, Processråd, tfn 08-700 15 65

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bestämmelser om offentlig säljverksamhet har gett resultat men utmaningar kvarstår18.3.2020 15:20:44 CETPressmeddelande

En förbättrad konkurrenssituation mellan kommunala verksamheter och privata företag. Det upplever företag sedan bestämmelserna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet infördes i konkurrenslagen för tio år sedan. Men förbättringstakten har avtagit och det finns fortfarande risk för konfliktytor när offentliga aktörer agerar på konkurrensutsatta marknader.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum