AcadeMedia

Innovitaskolan Rudan i Haninge är Årets klimatkök 2021

Dela

Innovitaskolan Rudans skolkök har utsetts till Årets klimatkök 2021 av White Guide Junior. Priset delades ut till skolans kökschef Stefan Wannström på en gala i Helsingborg den 3 november. I kategorin Årets skolrestaurang 2021 kom skolan på andra plats bland 30 nominerade.

–Vår skola ska ge alla elever samma goda förutsättningar att nå de nationella kunskapsmålen. Jag vill påstå att våra måltider är en del av det uppdraget, säger Stefan Wannström, kökschef på Innovitaskolan Rudan i Haninge som fått utmärkelsen Årets klimatkök 2021. Fotograf: Sophie Hammarsten
–Vår skola ska ge alla elever samma goda förutsättningar att nå de nationella kunskapsmålen. Jag vill påstå att våra måltider är en del av det uppdraget, säger Stefan Wannström, kökschef på Innovitaskolan Rudan i Haninge som fått utmärkelsen Årets klimatkök 2021. Fotograf: Sophie Hammarsten

Enligt juryns nominering har Innovitaskolan Rudan ett skolkök som lyckas med konststycket att förena hållbarhetsarbete bakom kulisserna med en gastronomi som ger gästerna tillfredsställelse för ögonblicket och djupa insikter - för livet. 

– Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag, vilket också innebär en skyldighet att ge alla elever samma goda förutsättningar att nå de nationella kunskapskraven. Jag vill påstå att våra måltider är en del av det uppdraget, säger Stefan Wannström. 

En av skolans målsättningar är att måltiderna ska bidrar till de nationella miljömålen och en miljömässigt hållbar utveckling. 

– Måltiderna används till att ge eleverna bättre kunskaper om mat och måltidernas syfte. På så vis ska de bli mer medvetna både om råvarorna i sig, men också få kunskap om en mer hållbar livsmedelskonsumtion. Därför är det både roligt och hedrande att vi blivit utsedda till Årets klimatkök, säger Stefan Wannström. 

Skolköket på Innovitaskolan Rudan i Haninge uppmärksammades i år även genom att nomineras i kategorin Årets skolrestaurang 2021. Forskning visar att barn i socioekonomiskt utsatta grupper har sämre matvanor och löper större risk för ohälsa jämfört med andra barn. Det finns också tydliga kopplingar mellan låg socioekonomisk status och förekomst av övervikt och fetma hos både barn och unga vuxna. Det vill Innovitaskolan Rudan i Haninge motverka genom att satsa på riktigt bra skolmat.

– För vissa elever kan skollunchen vara direkt avgörande för hur de mår och lyckas i skolan. En bra skollunch och mellanmål ger mätta elever med goda förutsättningar att orka vara fokuserade och det bidrar också till att lektioner och raster blir lugnare, säger Innovitaskolans rektor Josephine Wallenberg. 

Enligt Stefan Wannström räcker det inte med att maten är komponerad enligt livsmedelsverkets rekommendationer. 

– Självklart strävar vi efter livsmedelsverkets pusselbitar i måltidsmodellen, men det är samtidigt viktigt att hitta en bra balans så att maten också tilltalar eleverna. För om eleverna går hungriga från matsalen har vi ändå misslyckats, säger Stefan Wannström. 

Många av Innovitaskolan Rudans elever har sitt ursprung i andra kulturer. Därför anser man på skolan att det också är värdefullt att prata om olika mattraditioner och mat för olika högtider, men också vilka kulturella skillnader i matvanor det kan finnas i vardagen. 

– Bra måltider är så mycket mer än bara det vi stoppar i oss, det främjar också en god miljö och trygga elever. Därför är jag extra glad för att vårt skolkök uppmärksammas av White Guide för det fina arbetet de gör varje dag, för både våra barn, elever och alla skolans medarbetare, säger Josephine Wallenberg. 

Om Innovitaskolan Rudan

Innovitaskolan Rudan ligger i Haninge och har barn och elever från förskola till årskurs nio. För mer information, kontakta rektor Josephine Wallenberg, 070-774 21 48. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

–Vår skola ska ge alla elever samma goda förutsättningar att nå de nationella kunskapsmålen. Jag vill påstå att våra måltider är en del av det uppdraget, säger Stefan Wannström, kökschef på Innovitaskolan Rudan i Haninge som fått utmärkelsen Årets klimatkök 2021. Fotograf: Sophie Hammarsten
–Vår skola ska ge alla elever samma goda förutsättningar att nå de nationella kunskapsmålen. Jag vill påstå att våra måltider är en del av det uppdraget, säger Stefan Wannström, kökschef på Innovitaskolan Rudan i Haninge som fått utmärkelsen Årets klimatkök 2021. Fotograf: Sophie Hammarsten
Ladda ned bild
Stefan Wannström (längst fram), Gulfer Demir, Patric Wallinder och Mattias Folgarolas från Innovitaskolan Rudans skolkök. Fotograf: Sophie Hammarsten
Stefan Wannström (längst fram), Gulfer Demir, Patric Wallinder och Mattias Folgarolas från Innovitaskolan Rudans skolkök. Fotograf: Sophie Hammarsten
Ladda ned bild

Länkar

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks Kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

 Innovitaskolan består av 28 grundskolor varav 14 med integrerade förskolor. Skolorna utgår från EU:s nyckelkompetenser för ett livslångt lärande och kombinerar traditionell undervisning med moderna verktyg och metoder. 

Innovitaskolan är en del av AcadeMedia. Läs mer på https://innovitaskolan.se

 

 

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum