AcadeMedia

Innovitaskolan Rudan prisas - är Årets hållbara offentliga restaurang 2022

Dela

Innovitaskolan Rudans skolkök i Haninge har utsetts till Årets hållbara offentliga restaurang 2022 av White Guide Junior. Priset delades ut till skolans kökschef Stefan Wannström på en gala på i Helsingborg den 20 september.

Stefan Wannström är kökschef på Innovitaskolan Rudan i Haninge som prisas av White Gudie Junior för andra året i rad. Fotograf: Sophie Hammarström
Stefan Wannström är kökschef på Innovitaskolan Rudan i Haninge som prisas av White Gudie Junior för andra året i rad. Fotograf: Sophie Hammarström

Stefan Wannström är kökschef på skolan i Haninge som prisas av White Gudie Junior för andra året i rad. 

– Det var oväntat att vi skulle vinna igen och vi är oerhört stolta. Jag vill höja hela vårt sammansvetsade köksteam. Vi är sju personer som alla jobbar hårt och brinner för att laga mat på ett hållbart sätt, säger Stefan Wannström. 

“Exceptionellt hållbar mat från grunden, till många”

Cirka 1000 barn och elever, från förskola till årskurs nio, äter dagligen i Innovitaskolan Rudans matsal tillsammans med skolans medarbetare. 

Juryns motivering till Innovitaskolan Rudans pris lyder: 

“För att ni bevisar att det går att laga exceptionellt hållbar mat från grunden, till många. Ett kök som visar vägen mot framtiden - som är lysande grön.”

Skolans har ett nära samarbete med ICA Maxi i Haninge där de hjälper butiken att ta tillvara på grönsaker och frukt som inte kan säljas. 

– Vi vet aldrig vad en leverans från ICA kommer att innehålla. Det gör det lite svårare att planera, men det gör oss också mer kreativa i köket. Vi har stor variation i vår salladsbuffé och barnen har lärt sig att älska rostade grönsaker. 

Blomkåls- och tryffelbiffar en vegetarisk favoriträtt

Stefan Wanngårds köksteam serverar helt vegetarisk mat två till tre dagar i veckan, övriga dagar finns det alltid ett vegetariskt alternativ på menyn vid sidan av en rätt med kött, kyckling eller fisk. Eftersom skolan beräknar sitt dagliga matsvinn så vet köket exakt hur mycket mat som hamnar i barnens magar. 

– Våra mätningar visar våra elever äter allt mer, vilket vi ser som ett gott betyg. Om eleverna skulle gå hungriga från matsalen har vi misslyckats. Blomkåls- och tryffelbiffar med quinoa är en favorit bland våra vegetariska rätter, ramslöksbiff har också blivit populärt bland barnen, säger Stefan. 

Hållbart skolkök med energismarta val

Innovitaskolans kök har inte bara ett hållbart tänk kring maten de serverar, de tänker även till kring hållbara mattransporter och klok användning av kökets maskiner. 

– Vi kör inte ugnar i onödan och vi ser till att bara diska fulla maskiner, för att spara både energi och vatten. När det går samkör vi mattransporter med vår systerskola Innovitaskolan Söderby, säger Stefan. 

Bra skolmat främjar hälsa och trygga elever

Rektor Josephine Wallenberg betonar att skollunchen kan vara direkt avgörande för hur eleverna mår och lyckas i skolan. 

– En bra skollunch ger mätta elever med goda förutsättningar att orka vara fokuserade. Bra mat bidrar också till att både lektioner och raster blir lugnare, säger Josephine Wallenberg. 

Många av Innovitaskolans elever har sitt ursprung i andra kulturer, vilket betyder att det också finns kulturella skillnader i elevernas matvanor. 

– Vi vill vara ett skolkök för framtiden och jobba med elevernas delaktighet. Nu när både vår förskola och skola är helt utbyggd kommer vi jobba ännu mer med att involvera både barn, elever och vårdnadshavare i skolans matfilosofi och arbete med ett hållbart skolkök, säger Josephine. 

Fakta: Om Innovitaskolan Rudan

Innovitaskolan Rudan ligger i Haninge och har barn och elever från förskola till årskurs nio. För mer information, kontakta rektor Josephine Wallenberg, 070-774 21 48. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stefan Wannström är kökschef på Innovitaskolan Rudan i Haninge som prisas av White Gudie Junior för andra året i rad. Fotograf: Sophie Hammarström
Stefan Wannström är kökschef på Innovitaskolan Rudan i Haninge som prisas av White Gudie Junior för andra året i rad. Fotograf: Sophie Hammarström
Ladda ned bild

Länkar

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks Kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

Innovitaskolan består av 28 grundskolor varav 14 med integrerade förskolor. Skolorna utgår från EU:s nyckelkompetenser för ett livslångt lärande och kombinerar traditionell undervisning med moderna verktyg och metoder. 

Innovitaskolan är en del av AcadeMedia. Läs mer på https://innovitaskolan.se

 

 

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum