Specsavers Sweden AB

Insamlade bågar synbar hjälp för Tanzania – Malin Berghagen med som volontär

Dela

Under hösten har Specsavers i Sverige samlat in tusentals glasögon, som efter nyår ska delas ut till behövande barn och vuxna i Tanzania. Det är sjätte gången sedan starten 2013 som företaget anordnar resan, denna gång med Malin Berghagen på plats som volontär. Dessutom ska en ny ägare hittas till mamma Lill-Babs gamla glasögon.

Utprovning av glasögon i Zanzibar, Tanzania. Foto: Specsavers
Utprovning av glasögon i Zanzibar, Tanzania. Foto: Specsavers

– Att kunna se bra är viktigt för att barn och vuxna ska klara utbildning och försörjning för sig själva och sin familj. Men det är ingen självklarhet i alla länder, ofta finns det för få optiker samtidigt som det är väldigt dyrt med glasögon, säger Marita Bertilson, Sverigechef på Specsavers.

Tanzania är ett av världens fattigaste länder och behovet av synhjälpmedel är stort. 2013 startade Ge Syn av Specsavers, ett projekt där svenskarnas använda glasögon samlas in genom företagets butiker. På plats i Tanzania arbetar optiker och volontärer från Specsavers under en intensiv vecka med att göra syntest på behövande, och matchar sedan med glasögonen från Sverige.

Sedan starten har de nordiska Specsaversbolagen genomfört 54 så kallade ”Eye Camps” och hjälpt över 50 000 människor i Tanzania att få glasögon. Nästa resa för Specsavers Sverige till Zanzibar sker i slutet av januari, vilket blir första gången för ambassadören och hälsoprofilen Malin Berghagen. Förutom att hjälpa till i arbetet med att dela ut glasögon har hon även med sig glasögon som tillhörde mamma Lill-Babs och som nu ska få nya ägare.

– Många vet kanske inte att Zanzibar är en otroligt fattig del av Tanzania. Det känns fantastiskt att få vara med och bidra till att använda glasögon kan göra nytta för så många i Tanzania. Specsavers gör ett viktigt jobb, att kunna se bra är så otroligt viktigt. Det känns också bra att ha med sig mammas gamla glasögon och veta att någon kommer få glädje av dem. Det tror jag hon hade tyckt om, säger Malin Berghagen.

Varje år får nya optiker och personal från Specsavers butiker följa med på resan till Tanzania.

– Det är en fantastisk möjlighet för våra optiker och optikerassistenter att arbeta i en helt annan miljö än den man möter hemma i Sverige. Det tror jag på sikt är bra för Specsavers också, det är en erfarenhet som rimmar väl med våra värderingar, att skapa en positiv förändring i livet för alla, säger Marita Bertilson.

Kontakter

Bilder

Utprovning av glasögon i Zanzibar, Tanzania. Foto: Specsavers
Utprovning av glasögon i Zanzibar, Tanzania. Foto: Specsavers
Ladda ned bild
Utprovning av glasögon i Zanzibar, Tanzania. Foto: Specsavers
Utprovning av glasögon i Zanzibar, Tanzania. Foto: Specsavers
Ladda ned bild

Om

Specsavers Sweden AB
Specsavers Sweden AB
Box 205
401 23 Göteborg

http://www.specsavers.se

Välkommen till Specsavers

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra 
priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina 
kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som 
grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 1 600 optikbutiker med cirka 
30 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, 
Danmark, Finland, Spanien, New Zealand och Australien. Specsavers erbjuder 
produkter av hög kvalitet till fördelaktiga priser. Specsavers etablerade 
sig i Sverige 2004 och har idag drygt 115 butiker. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

Specsavers på Götgatan nyöppnar: Stort tryck att kolla ögonen hos Söderborna23.2.2021 08:30:00 CETPressmeddelande

Söderborna blev pandemimedvetna om vikten av att ta hand om sin syn, vilket ställer nya krav på optikerna: – Många som jobbar hemma behöver nu undersöka synen. Med strikta hygienrutiner och kedjans nya inredningskoncept kan vi garantera en säker och professionell miljö för kunderna, säger Seta Norin, optiker och delägare i Specsavers Götgatan på Söder i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum