Upplands Väsby kommun

Insatser för Väsby prisas

Dela

Snart är det dags att komma med förslag på vem som ska få ta emot Trygghetspriset. Även Årets Väsbybo ska utses. Nomineringsperioden startar 3 april.

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)

Trygghetspriset instiftades 2019 med syfte att uppmuntra allmänhetens delaktighet i att skapa ett tryggare Väsby. Sedan dess har priset gått till Ronnie Sundvall vid fritidsgården Runbygården, kvällsvandrarna För ett tryggare Väsby och senast till kvinnojouren Mivida.

– Trygghetspriset är en del av vårt omfattande åtgärdsarbete för att göra Väsby till en tryggare plats. De som föregår med gott exempel och verkar för ett tryggare samhälle vill vi lyfta fram och synliggöra till inspiration för andra, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Kommunens brottsförebyggande strateg, Emma Rauf-Otworowski, hoppas att Trygghetspriset kan sprida ringar på vattnet.

– De som får Trygghetspriset är föredömen för alla oss andra. När det sprids nyheter och rykten om brott och oro är det viktigt att se de goda krafter som finns i samhället, och som visar att det går att förändra i ens närmiljö.

Hedersutmärkelsen Årets Väsbybo har delats ut sedan 1993 och gick förra året till kvinnojouren Mividas verksamhetsansvariga, Sofia Trison och Emmy Öhman. Även i år är det möjligt att nominera en eller flera kandidater. Kravet är dock att de nominerade ska vara boende i Upplands Väsby eller ha en stark anknytning till kommunen.

– Förra året gick priset till två personer som arbetar för att hjälpa våldsutsatta personer. Vem eller vilka ska få priset i år? Kanske den där eldsjälen som gör så mycket i det tysta, men vars insatser kommer till glädje för så många andra i Väsby? Jag hoppas att vi i juryn får mycket att göra med många nomineringar, säger Oskar Weinmar.

Nomineringstiden är samma för både Trygghetspriset och Årets Väsbybo; alla kan nominera kandidater till och med sista april.

Vinnarna kommer att tillkännages senare under våren. Den officiella utdelningen av Trygghetspriset och Årets Väsbybo sker det här året i anslutning till Väsbys 70-årsfirande 5 juni.

Fakta

Trygghetspriset
Tilldelas för idé- och nyskapande verksamhet samt praktiskt genomförande inom alla samhällsområden som bidrar till ökad säkerhet och trivsel. Du kan nominera en grupp, en organisation eller ett företag med anknytning till Upplands Väsby för insatser under förra året, år 2021. Juryn består av miljö- och planutskottets ordförande, ett oppositionsråd samt representanter för polis, räddningstjänst och kommunens brottsförebyggande arbete.

Årets Väsbybo
Tilldelas en eller flera personer som under året har gjort en särskild insats för oss som bor här eller som bidrar till att sätta Upplands Väsby på kartan. Det kan vara en kreativ kulturpersonlighet, en engagerad eldsjäl inom idrottsrörelsen eller någon annan som sprider glädje och gör vardagen ljusare. Årets Väsbybo kan vara en känd person eller någon i din närhet. Ingen insats är för stor eller för liten! Den eller de nominerade ska vara boende i Upplands Väsby eller ha en stark anknytning till kommunen. Juryn består i år av kommunstyrelsens presidium.

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.