Akademikerförbundet SSR

”Inslag av ´akademikerförakt´ i regeringens budgetförslag”

Dela
Akademikerförbundet SSR välkomnar den stora arbetsmarknadsreform för bland annat livslångt lärande som nu förbereds. Samtidigt oroas förbundet över ett ”akademikerförakt” från regeringen i utredningarna och i sitt förslag om hur utbildningen ska dimensioneras och finansieras.

- Om detta ska bli ett lyft för hela arbetsmarknaden måste alla vara med. Alla arbetstagare betalar i form av förändrad arbetsrätt men regeringen är njugg i sin inställning till att även akademiker behöver kompetensutveckling mitt i arbetslivet. För att få maximal utväxling av reformen i form av god samhällsutveckling, jobbskapande, jobbutveckling samt tillväxt krävs att den fungerar för hela arbetsmarknaden, inte minst för akademiker, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

- Vi har en arbetsmarknad som förändras i snabb takt och då behöver vi livslångt lärande för alla på arbetsmarknaden. Akademiker, oavsett om de är samhällsvetare, ekonomer, lärare eller sjuksköterskor är avgörande för att vi ska kunna svara emot morgondagens utmaningar, säger Heike Erkers.

- I de statliga utredningar som nyligen har varit på remiss vill regeringen begränsa akademikers och forskarutbildades möjligheter att utbilda sig mitt i arbetslivet med så kallat omställningsstudiestöd. För akademiker är förutsättningarna mycket sämre än för andra för att vi ofta har en stark ställning på arbetsmarknaden. Men för att klara förändringarna i yrkeslivet och ständigt höja kunskapsnivån behöver också akademikerna kompetenspåfyllnad, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef.

- Att försvåra för akademiker att få kompetensutveckling mitt i arbetslivet är kontraproduktivt för målet med en bättre fungerande arbetsmarknad över huvud taget, men också för målet att Sverige ska konkurrera med kunskap. För forskarutbildade formulerar regeringen i stort sett ett utbildningsförbud, säger Ursula Berge.

- I budgetpropositionen för 2022 formulerar regeringen dråpslaget att de här utbildningsinsatserna ska finansieras i huvudsak av akademiker genom att räntan på studielånen höjs med 0,5 – 0,6 procentenheter. Idag är studielånens återbetalning störst belastning för akademiker som belånat sig högt för att de studerat länge. Tuffast är det när de precis kommit ut i arbetslivet och ska börja betala tillbaka. Att de ska betala för att andra ska studera mitt i arbetslivet samtidigt som deras rätt till det är rejält kringskuren är oacceptabelt, säger Heike Erkers.

 -När regeringens utredning gör bedömningen att den här reformen för livslångt lärande dessutom ska rymmas inom nuvarande anslag till högskolan blir det tydligt att akademiker inte är inkluderade. Sammantaget signalerar regeringen tyvärr ett akademikerförakt, säger Heike Erkers.

 - Den här arbetsmarknadsreformen har stora potentialer. Förändringarna i arbetsrätten påverkar alla på arbetsmarknaden och då ska även de bättre möjligheterna till livslångt lärande gälla alla. Att införa ett utbildningsförbud mitt i arbetslivet för akademiker samtidigt som de ska betala för att andra ska ha den rätten är oacceptabelt, avslutar Heike Erkers.

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08 617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye