Myndigheten för press, radio och tv

Inslag om demonstrationer mot vaccinpass frias av granskningsnämnden

Dela

Granskningsnämnden har friat ett inslag i SVT:s Morgonstudion som sändes tidigare i år. Inslaget handlade om ideologierna bakom de demonstrationer mot vaccinpass som skulle hållas på flera platser i Sverige dagen efter sändningen av inslaget (22/00205).

Ett stort antal personer har anmält inslaget som baserades på en intervju med en person från stiftelsen Expo. Granskningsnämnden konstaterar att utgångspunkten för inslaget var att ge en bakgrund till ideologierna bakom de aktuella demonstrationerna. Nämnden ansåg att det faktum att inslaget hade Expos granskning som utgångspunkt inte i sig innebar att det stred mot kraven på opartiskhet och saklighet. Att inslaget även diskuterade konspirationsteoretiska grupperingar i ett vidare allmänt samhällsperspektiv innebar inte att det riktades sådan kritik mot arrangören som motiverade ett bemötande från denne.

Övriga friade ärenden

  • Inslag i SVT:s Rapport med en varumärkeslogotyp (22/00724).
  • Programmen Världens historia: Hitler och Stalin i SVT (22/00356).
  • Programserien Gud som haver barnen kär i SVT (22/00468).
  • SVT:s sändning av Guldbaggegalan (22/00260). 

Fällda ärenden

  • Programmet Dokument utifrån: Putin, Ryssland och världen i SVT. Programmet fälls för två missvisande uppgifter (22/00318).
  • Ett avsnitt av TV3:s Lyxfällan fälls för intrång i en persons privatliv (22/00352).

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Nu öppnar MPRT ansökan om driftsstöd och stöd för distribution av nyhetstidningar vid varannandagsutdelning av post15.9.2022 12:30:18 CEST | Pressmeddelande

MPRT öppnar nu den årliga ansökan om driftsstöd för 2023. Driftsstödet kan lämnas för utgivning av dagstidningar. Samtidigt öppnar även ansökan om stöd för distribution av tidningar vid varannandagsutdelning av post för 2022. Nytt för i år är att det går att söka stöd för distributionskostnader upp till fem dagar i veckan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum