Film i Väst

Inspelningsrekord i Västra Götaland

Dela

Det är full fart i den västsvenska filmbranschen med rekordmånga inspelningar och premiärer. Under några veckor spelas tio långfilmer och tv-draman in i Västra Götaland med Hollywoodskådespelare och svenska stjärnor i huvudrollerna.

Stellan Skarsgård spelar huvudrollen i Hans Petter Molands Out Stealing Horses. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Stellan Skarsgård spelar huvudrollen i Hans Petter Molands Out Stealing Horses. Bild: Gus Kaage/Film i Väst

– Vi har aldrig tidigare haft så många inspelningar här samtidigt. Med dem kommer skådespelare som Hermione Corfield (Star Wars – The Last Jedi), Stellan Skarsgård och Nikolaj Coster-Waldau, men även Happy Valley-regissören Neasa Hardiman. Sammantaget befäster Västra Götaland med kraft sin ställning som Skandinaviens ledande filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Under hösten har Film i Väst haft hela 19 premiärer i Sverige för samproduktionerna, 17 långfilmer och långa dokumentärer samt två tv-drama. Av de 19 är 14 inspelade i Västra Götaland.

Under hela 2018 sker 18 inspelningar i regionen med Film i Väst som samproducent. För produktionsbolag, filmarbetare, skådespelare samt statister ger det sysselsättning. Det råder till och med brist på filmarbetare i regionen.

– Det stora antalet inspelningar ger också stora regionala effekter för hotell, hyrbilsfirmor, cateringfirmor och andra företag. Filmens värld är ett framgångsrikt exempel på samverkan mellan offentlig delfinansiering och privat verksamhet, säger Peter Possne.

Film i Västs samproduktioner väljs framför allt utifrån tre huvudkriterier: möjligheter att tävla på de stora festivalerna (främst Cannes, Berlin, Venedig och Toronto), att nå den stora publiken samt att främja nya talanger. Dessutom är inspelning eller postproduktion i Västra Götaland avgörande.

–  Av inspelningarna nu har vi stora festivalförhoppningarna på Hans Petter Molands filmatisering av norska bestsellern När man stjäl hästar, med Stellan Skarsgård och Danica Curcic i huvudrollerna. Publikt måste jag förstås nämna tredje säsongen av SVT-succén Vår tid är nu. Ninja Thyberg är prisbelönt kortfilmare, som nu gör en intressant långfilmsdebut med Jessica, säger Film i Västs Peter Possne.


Här är listan över de tio inspelningar som sker i Västra Götaland i samproduktion med Film i Väst. Titel, regissör, skådespelare och inspelningsorter:

INTERNATIONELLA SAMPRODUKTIONER:

Sea Fever
• Regissör: Neasa Hardiman (Jessica Jones, Happy Valley).
• Skådespelare: Hermione Corfield (Stars Wars - The Last Jedi, Mission Impossible – Rogue Nation), Ardalan Esmaili (Charmören), Connie Nielsen (Wonder Woman, Gladiator)
• Inspelning: Göteborg

Ser du månen Daniel
• Regissör: Niels Arden Oplev (Män som hatar kvinnor, Mr Robot)
• Skådespelare: Esben Smed (Follow the Money), Anders W Bertelsen (Ditte & Louise, Brottet), Tony Kebell (Apornas planet: Striden, Kong: Skull Island)
• Inspelning: Göteborg

Out Stealing Horses
• Regissör: Hans Petter Moland (Flaskpost fra P, En iskall jävel)
• Skådespelare: Stellan Skarsgård; Danica Curcic (Darling), Tobias Santelmann (The Last Kingdom, Marcella)
• Inspelning: Åmål

SVENSKA SAMPRODUKTIONER:

En komikers uppväxt
• Regissör: Rojda Sekersöz (Dröm vidare)
• Skådespelare: Johan Rheborg (Solsidan, Mårran och Tobias), Anna Bjelkerud (Vår tid är nu, Jätten), Loke Hellberg (Krig, Mårran och Tobias)
• Inspelning: Göteborg, Kinna, Sävedalen, Mölnlycke, Pixbo

Quick
• Regissör: Mikael Håfström (Ondskan, Ritualen)
• Skådespelare: David Dencik (Top of the Lake, Tinker, Tailor, Soldier, Spy), Jonas Karlsson (Ted – för kärlekens skull, En del av mitt hjärta), Alba August (Unga Astrid, The Rain)
• Inspelning: Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla

Ring mamma!
• Regissör: Lisa Aschan (Apflickorna, Det vita folket)
• Skådespelare: Sanna Sundqvist (Lyrro, Sthlm Rekviem), Nina Gunke (Innan vi dör, Blå ögon)
• Inspelning: Göteborg, Hovås


TV-DRAMA:

Alex II
• Regissör: Alain Darborg (Jönssonligan – den perfekta stöten, Alex)
• Skådespelare: Dragomir Mrsic (Snabba Cash I & II, Bonusfamiljen), Rakel Wärmländer (Gräns, Gåsmamman), Anja Lundqvist (Modus, Gåsmamman)
• Inspelning: Göteborg, Mölndal, Nol, Skepplanda

Enkelstöten II
• Regissörer: Felix Herngren (100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann, Solsidan) och Emma Bucht (Kvarteret Skatan, Solsidan)
• Manusförfattare: Erik Hultkvist, Tapio Leopold och Inger Scharis
• Skådespelare: Sissela Kyle (Fröken Frimans krig), Lotta Telje (30 grader i februari, Morden i Sandhamn)
• Inspelning: Göteborg, Hindås, Mölndal, Trollhättan

Vår tid är nu III
• Regissör: Andrea Östlund (30 grader i februari; Coacherna)
• Skådespelare: Suzanne Reuter, Peter Dalle, Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson
• Inspelning: Jonsered, Göteborg, Floda, Surte, Mölndal, Partille, Olofstorp, Mölnlycke, Lerum

Allt jag inte minns
• Regissör: Beata Gårdeler (Flocken, 30 grader i februari)
• Skådespelare: Armand Mirpour, Siham Shurafa, Pablo Leiva Wenge
• Inspelning: Trollhättan och Vänersborg


Lite längre fram i vinter kommer två filmer till att spelas in i Västra Götaland:

Jessica
• Regissör: Ninja Thyberg (flera prisbelönta kortfilmer; debutregissör för långfilm)
• Skådespelare: Bidisha Larsson (Sthlm Rekviem), Dan Worthington (Omertá)
• Inspelning: Göteborg med fler platser

Självmordsturisten
• Regissör: Jonas Alexander Arnby (When Animals Dream)
• Skådespelare: Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones), Tuva Novotny (Borg, Eat Pray Love, Kungens val), Robert Aramayo (Game of Thrones)
• Inspelning: Ännu inte bestämt

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stellan Skarsgård spelar huvudrollen i Hans Petter Molands Out Stealing Horses. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Stellan Skarsgård spelar huvudrollen i Hans Petter Molands Out Stealing Horses. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Ladda ned bild
Peter Possne, produktionschef på Film i Väst
Peter Possne, produktionschef på Film i Väst
Ladda ned bild
SEA FEVER, Hermione Corfield och Ardalan Esmaili
SEA FEVER, Hermione Corfield och Ardalan Esmaili
Ladda ned bild
Rojda Sekersöz regisserar En komikers uppväxt
Rojda Sekersöz regisserar En komikers uppväxt
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: 19 höstpremiärer på svensk bio och tv29.8.2018 14:44Nyheter

- Film i Väst är stolta över att kunna presentera nitton samproduktioner med premiär under ett och samma halvår. Fjorton av dem är inspelade i Västra Götaland och många är postproducerade här. Här finns en mix av bred publikfilm för barn och vuxna, internationella festivalfavoriter, framgångsrika tv-dramer och engagerande dokumentärer. Två filmer är gjorda av talangfyllda förstagångsregissörer. Det är denna bredd som sammantaget gör Västra Götaland till Skandinaviens främsta filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktion GRÄNS Sveriges Oscarsbidrag28.8.2018 11:43Pressmeddelande

I dag utsågs Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen vann tidigare i år Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. – Film i Väst gratulerar Ali Abbasi och hela teamet bakom Gräns. Det är en stor framgång både för honom och för svensk film. Det ligger i vårt uppdrag att samproducera film som går från Västra Götaland ut över världen. Gräns vann i Cannes och är nominerad till en lång rad filmfestivaler, bland annat Toronto. Det stärker ytterligare bilden av att Västra Götaland är Skandinaviens mest framgångsrika filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: Sex samproduktioner nominerade till European Film Awards21.8.2018 12:45Pressmeddelande

15 december delas European Film Awards ut i Sevilla. 49 europeiska långfilmer har nominerats, sex av dem är Film i Västs samproduktioner. De är alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. - Vi gratulerar de nominerade filmerna till det främsta europeiska filmpriset. Det är ett gott betyg för filmer som också skördar framgångar på festivaler som Cannes, Toronto eller Karlovy Vary. Det har varit en medveten satsning från Film i Väst få att få stora svenska och internationella samproduktioner till Västra Götaland för inspelning eller postproduktion. Filmer som ska nå den stora publiken och/eller nå framgång på internationella festivaler. Det är det vi ser resultatet av här, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum