Film i Väst

Inspelningsstart i Alingsås för LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta

Dela

Idag påbörjas inspelningen av LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta. Det är den sjunde filmen om de populära detektiverna Lasse och Maja och denna gång med filmdebuterande regissören Tina Mackic (Sommarskuggan). I huvudrollerna som Lasse och Maja återser vi Nils Kendle och Polly Stjärne som spelade i senaste publiksuccén LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet. De erkända skådespelarna Suzanne Reuter och Henrik Hjelt kommer även medverka i den nya filmen som beräknas att ha premiär i februari 2022.

Nils Kendle, Suzanne Reuter, Polly Stjärne. Foto: Juliana Wiklund
Nils Kendle, Suzanne Reuter, Polly Stjärne. Foto: Juliana Wiklund

LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta kommer att spelas in i trakterna kring Alingsås och Göteborg. Tina Mackic, som är manusförfattaren, tv-producenten och regissören bakom karaktären Sommarskuggan i SVT-programmet Sommarlov, gör debut som långfilmsregissör.

”Jag har levt med det här manuset och planerat för inspelningen så länge, längtar att få komma på plats och börja jobba med hela crewet och ge liv åt den här berättelsen. Lasse och Maja kommer kännas igen och man kommer få se mycket mer av knasiga Valleby. Devisen vi går efter är "more is more". Jag kommer skruva på ordentligt med mystiken, spänningen och humorn”, säger Tina Mackic, regissör.

Publiken får återigen möta Nils Kendle och Polly Stjärne i rollerna som Lasse och Maja och de får sällskap av de erkända skådespelarna Suzanne Reuter i rollen som ökända ärkeskurken Lilli Ragnarsson och Henrik Hjelt i rollen som polismästare i Valleby.

I LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta ställs Lasse och Maja inför sitt svåraste fall hittills. För att lösa mysteriet slår de sig ihop sig med den pensionerade, och vresige, mästertjuven Lillie Ragnarsson.

”Att spela en ärkeskurk som på äldre dagar inser vidden av sina misstag och som vill sona sina brott och återigen bli en del av Vallebys gemenskap var så otroligt spännande att jag inte kunde tacka annat än ja”, säger Suzanne Reuter.

”Det är en ju helt förträffligt roligt och förväntansfullt att få spela polismästaren i en så etablerat och fantastiskt universum som LasseMaja ju tillhör. Jag ser fram emot att få vara en del av Valleby och sätta min egen prägel på den lite tafatte polismästaren, säger Henrik Hjelt. 

LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta produceras av Jonathan Ridings på SF Studios i samproduktion med Film i Väst, SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet. Det är den sjunde filmen om de populära detektiverna Lasse och Maja som SF Studios producerar.

Manuset till den nya filmen är skrivet av Mattias Grosin och Henrik Engström - samma duo som skrev de två senaste filmerna om LasseMaja.

29 böcker har hittills getts ut om LasseMajas Detektivbyrå, skapad av författaren Martin Widmark och illustratör Helena Willis.

Filmen distribueras av SF Studios och beräknas ha premiär i februari 2022.


För mer information, vänligen kontakta:
Elcim Yilmaz, PR, Superturken/JoLof, elcim@superturken.se, +46 73 341 41 80

Mattias Lundin, Marketing & Publicity Manager Sweden, SF Studios, mattias.lundin@sfstudios.se,
+46 70 099 88 71

Ulrika Grönérus, Kommunikationschef Film i Väst, ulrika.gronerus@filmivast.se, +46 70 864 37 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nils Kendle, Suzanne Reuter, Polly Stjärne. Foto: Juliana Wiklund
Nils Kendle, Suzanne Reuter, Polly Stjärne. Foto: Juliana Wiklund
Ladda ned bild
Henrik Hjelt. Foto: Juliana Wiklund
Henrik Hjelt. Foto: Juliana Wiklund
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Trollhätteinspelad film tävlar om en Guldpalm i Cannes3.6.2021 12:04:33 CEST | Pressmeddelande

Joachim Triers film Världens värsta människa har tagits ut i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes 6-17 juli. Därmed tävlar den om en Guldpalm. Filmen är delvis inspelad i Studio Fares i Trollhättan och samproducerad av Film i Väst och B-Reel Films. Dessutom har Eskil Vogts De oskyldiga och Valdimar Jóhannssons Lamm tagits ut till sektionen Un Certain Regard i Cannes. Båda är postproducerade i Västra Götaland. De tre filmerna distribueras av Triart.

Trollhätteinspelade Apstjärnan av Linda Hambäck uttagen till Annecy International Animation Festival20.5.2021 19:16:18 CEST | Pressmeddelande

Linda Hambäcks nya film Apstjärnan har valts ut i tävlan till Annecy International Animation Festival, världens främsta animationsfestival. Filmen bygger på Frida Nilssons barnbok och bland röstskådespelarna finns Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rebecca Gerstmann och Melinda Kinnaman. Filmen är producerad av LeeFIlm i samproduktion med Film i Väst och till stora delar animerad hos Dockhus Animation i Trollhättan under ledning av Mikael Lindbom. Apstjärnan har svensk biopremiär 11 juni.

Film i Väst storsatsar på talang och nya berättelser19.5.2021 14:02:02 CEST | Pressmeddelande

Vid ett webbinarium hos Film i Väst i dag presenterades två nya satsningar på talang och nya berättelser. Jenny Luukkonen, ansvarig för talang hos Film i Väst, berättar om satsningarna: – Syftet är att attrahera andra kreatörer än de som i vanliga fall söker sig till oss, som kanske inte ser sig själva som filmskapare eller tänker att de hör hemma i filmbranschen. Detta blir ett sätt för oss som offentlig finansiär att aktivt söka oss utanför de traditionella arenorna, både när det kommer till att hitta talanger och publik.

Inspelningsstart för SVT:s Försvunna människor11.5.2021 10:15:56 CEST | Pressmeddelande

Nu har inspelningen av SVT:s nya spänningsserie Försvunna människor startat i Västra Götaland. Det är en nervkittlande historia i sex avsnitt om en vanlig lastbilschaufför och familjefar i en liten småstad, som begår ett ödesdigert misstag. Konsekvenserna ställer honom inför ett livsavgörande val. Försvunna människor produceras av Unlimited Stories i en samproduktion med SVT och Film i Väst och får planerad premiär 2022.

Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg till nattens Oscar för Bästa internationella film26.4.2021 04:16:35 CEST | Pressmeddelande

- Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg och Zentropa till nattens Oscar för Bästa internationella film. En runda till är en gripande historia med fantastiska skådespelarprestationer. Vi är oerhört stolta och glada över att ha fått vara med som samproducenter. Särskilt roligt är det att filmen till stora delar har spelats in i Västra Götaland med ett stort västsvenskt filmteam. Det är första året med tre Oscarsnomineringar, varav två för Bästa internationella film. Detta är filmhistoria för oss, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum