Lundhags/Brav Sweden AB

Inspiration för sommarvandringen

Dela

Svenskar är ett naturälskande folk och vi spenderar alltmer tid i naturen. Enligt en undersökning vi låtit SIFO göra så uppgav 34 procent att de spenderade mer tid i naturen under 2020 jämfört med 2019. En trend som vi tror kommer att hålla i sig. Hur ska man då klä sig inför sommarvandringen? Här följer några tips från topp till tå.

Kängor – skalkänga eller lättare allroundsko? Fötterna tar mycket stryk och bär upp mycket tyngd under en vandring med tung ryggsäck. Vad du har på fötterna är viktigt.
Allt fler vandrar med lättare skor och det fungerar så länge du inte väger för mycket, har starka fotleder och inte går i avancerad terräng med tung packning.

Välj en stabilare skalkänga om du ska göra längre vandringar med tyngre packning och kanske bära med dig både tält och sovsäck. Kommer du även att vada är skalkängan även att föredra. En skalkänga är dessutom stabilare och minskar risken för att vricka och skada foten, något som man absolut vill undvika när man är ute på fjället eller i skogen. Tänk även på att alltid ha dubbla strumpor i ull - en lite tjockare samt en tunnare s.k. liner.

Ska du gå med lätt packning i fint väder mellan fjällstationer – ja då kan en vandringssko vara ett alternativ.

Byxor eller shorts, eller kanske ZipOff?
Välj en byxa med bra ventilation och god rörlighet och med stretchelement på t.ex. knän och säte. Och även om det är varmt kan det ibland vara en fördel att bära byxor då de skyddar benen från ljung och annan växtlighet samt mygg. Det kan också vara skönt att ha med ett par shorts eller ett par ZippOffs om det blir riktigt varmt.

Jacka
Det är viktigt att välja en vandringsjacka som andas bra genom t.ex. ventilationsöppningar som går att reglera. För att öka rörligheten är det en fördel om jackan har stretchmaterial på  armar och axlar. Man kan nästan aldrig ha för få eller för stora fickor. Det är mycket som behöver finnas lättillgängligt på vandringen som mobil, karta, kompass och snacks.

Ull närmast kroppen
Merinoull är ett oslagbart material för vandring och är det som vi rekommenderar att ha på sig närmast kroppen, oavsett väder och årstid. Det värmer vid kyla och svalkar vid värme samt torkar snabbt. Merinoull håller sig dessutom fräscht länge och luktar inte, bara att vädra under natten. Merino finns både som t-shirt, långärmat och som underställ. Merinoplaggen finns dessutom i olika tjocklekar beroende på årstid och temperatur.

Vattentäta skalplagg
Vandring är en lågintensiv aktivitet som kräver kläder som andas bra så att värmen /fukten som man alstrar transporteras ut från plaggen, samtidigt ska det yttre plagget skydda från vatten och vind. Men ju mer vattentätt ett material är desto mer stänger det inne kroppens ånga/svett och man blir blöt inifrån, om man inte väljer en teknisk textil som är funktionell nog att transportera ut fukten. 

Det handlar alltså om att hitta den perfekta balansen mellan bra andningsförmåga och god vattentäthet för vandring och liknande aktivitet.

Tänk på att välja ett vattentätt skalplagg (jacka och byxa) som är utvecklat för just vandring. Vattentätheten mäts i hur hög vattenpelare plagget har. Allt över 10 000 mm vattenpelare är vattentätt och kan klara ett kraftigt regn i flera timmar.

Ryggsäck – här ställs det höga krav. En ryggsäck ska vara skön att bära.
Det är viktigt att välja en ryggsäck med bra bärkomfort och som går att ställa in ställa in efter just din rygg.

Välj inte en för liten ryggsäck så att du bara får med sig det absolut nödvändigaste. Vandring ska vara njutning och pricken över i:t är ofta den extra godsaken och det lite tjockare liggunderlaget. Det är också viktigt att kunna få plats med extra förstärkningsplagg och matransoner.

Ska du vara ute längre än några dagar och bära med dig utrustning som mat, kök, tält, liggunderlag och sovsäck, välj då en ryggsäck från 60 liter och uppåt. Packa det tyngsta längst bak, nära ryggraden.

Produktbilder för publicering finns på: https://via.tt.se/pressrum/lundhagsbrav-sweden-ab/m?publisherId=3236170

 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Lundhags/Brav Sweden AB
Björnnäsbacken 15
115 42 Stockholm

http://lundhags.com

Om Lundhags

Lundhags grundades 1932 då Jonas Lundhag startade ett litet skomakeri på Frösön utanför Östersund. Jonas tillverkade tåliga kängor som skulle hålla en livstid - en ambition som leder oss än idag. Vi har fört Jonas arv vidare och tillverkar även kläder och ryggsäckar för vandring och friluftsliv samt långfärdsskridskor och turpjäxor. Vi vill att människor ska leva hållbara liv genom att komma ut i naturen och använda slitstarka produkter som håller och som kan lagas. Lundhags ingår av BRAV-koncernen.www.brav.com. Mer om Lundhags www.lundhags.com

 

Följ Lundhags/Brav Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lundhags/Brav Sweden AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum