Teskedsorden

Instagramkontot @TNKVRT får Teskedsordens stipendium 2018

Dela

Teskedordens stipendium tilldelas i år nätaktivisten Danny Lam och hans Instagramkonto TNKVRT; en plattform där nyheter och berättelser på ett engagerande och pedagogiskt sätt synliggör förtryck, machokultur och vardagsrasism.

Danny Lam är civilingenjörsstudenten från Göteborg som utöver sina studier driver kontot TNKVRT (uttalas ”tänkvärt”) för att sprida kunskap om maktstrukturer. Det gör han med ett nytt storytema varje vecka där kontots följare själva får berätta sina historier ur sitt perspektiv och på sina egna villkor.

–  Genom att lyfta minoriteters röster tror jag att vi kan bredda människors kunskap och förståelse för hur rasism och förtryck ser ut i Sverige idag. För att motverka normalisering av rasism måste vi aktivt belysa och synliggöra dessa frågor, säger Danny Lam.

Instagramkontot har sedan starten 2015 lockat över 50 000 följare där majoriteten är mellan 13 och 24 år. Utöver att ge sin publik möjligheten att dela egenupplevda erfarenheter lyfter TNKVRT också dagsaktuella nyheter som bland annat rör rasism och diskriminering.

– Genom kontot lyckas Danny med träffsäkerhet och skarp analys förmedla händelser som berör frågor om olika sorters förtryck och strukturer i samhället. Det är ämnen som är extra viktiga att belysa i målgruppen han når ut till, säger Camilla Nagler, generalsekreterare på Teskedsorden.

Teskedsordens stipendium delas för andra året i rad ut under Bokmässan i Göteborg och består av ett diplom samt en check på 50 000 kronor. Bland tidigare stipendiater finns artisten Jason ”Timbuktu” Diakité, kören Gränslösa Röster och journalisten Niklas Orrenius.

Kontakter

Naomi Grossman, kommunikatör och projektledare: naomi.grossman@teskedsorden.se, 070 750 79 02

Bilder

Fotograf: Szilvia Nagy
Fotograf: Szilvia Nagy
Ladda ned bild

Om

Teskedsorden
Åsögatan 122
116 24 Stockholm

070 750 79 02http://www.teskedsorden.se

Teskedsorden är en svensk stiftelse som arbetar med mångfaldsfrågor genom kulturprojekt riktade till barn och ungdomar i skolan. Stiftelsen ändamål är att bidra till en öppen dialog och riva murar som förhindrar människor att ta del av samhället på grund av etnicitet, social ställning, kön, ålder, religion eller politisk inriktning. Teskedsorden är icke-vinstdrivande och finansieras genom stöd från företag, stiftelser och privatpersoner. Besök www.teskedsorden.se för mer information.

Följ Teskedsorden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teskedsorden

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum