Tyska Turistbyrån

Instagramvänliga destinationer

Dela

Nio platser där du kan ta oförglömliga bilder. Oändligt vackert, sublimt eller romantiskt: Tyskland har många platser för fantastiska bilder, från välkända platser som Bastei i Sachsiska Schweiz till välfotograferade Rakotzbrücke men även andra insidertips. Så ta fram mobilen, och upplev något nytt i Tyskland.

Paddling vid Rakotzbrücke i Kromlauer Park ©DZT (Michael Neumann)
Paddling vid Rakotzbrücke i Kromlauer Park ©DZT (Michael Neumann)

Tiger & Turtle

i Duisburg, Nordrhein-Westfalen: Världens enda berg- och dalbana som går att gå på.

Upptäck den enda berg- och dalbanan i världen som du kan gå runt i – och vad betyder egentligen ”Tiger and Turtle"? Skulpturen tornar upp sig 20 meter högt och kan ses på långt håll där den står på toppen av Heinrich Hildebrand Höhe i södra delen av Duisburg. Dess silverskimrande kurvor lyser. Landmärket som skapats av konstnärerna Heike Mutter och Ulrich Genth ser särskilt imponerande ut när mörkret faller. Då lyser 880 lysdioder i stålskulpturens vändningar. Tiger & Turtle - Magic Mountain är öppen dag och natt och inträdet är gratis. Guidade turer lär dig fascinerande fakta om detta konstverk - från bygget till konstnärerna och dess färdigställande inför en bakgrund av glittrande ljus.

Rakotzbrücke

Sachsen: romantisk bro av basaltsten

Den berömda Rakotzbrücke ligger i rhododendronparken Kromlau. Mitt i parken finns herrgården och den gröna villan. För att förstärka den enkla herrgården och skapa en central punkt för parkens utformning lät ägaren Friedrich Hermann Rötschke bygga ett torn runt 1850. Dessutom byggdes Kavalierhaus i schweizisk lantlig stil på andra sidan gatan under denna period. Den är dekorerad med väggmålningar av Erhard Ludwig Winterstein (1841-1919), som också målade bilderna i herrgårdens entréhall. Den mest slående byggnaden i parken är Rakotzbron, som sträcker sig över sjön med samma namn i en hög, harmonisk båge. Reflektionen av brobågen i vattnet är fascinerande då den skapar en perfekt cirkelform. Bron är troligen från 1860-talet och kostade enligt krönikören Aisch "50 000 daler och ett människoliv" (Aisch 1909, s. 139). Under den cirka tioåriga byggnadsfasen och de första åren efteråt säkrades bron, som huvudsakligen byggdes av basaltstenar, med hjälp av trästöd. När dessa avlägsnades igen 1882 miste snickaren Traugott Wolsch, som kom från Gablenz, livet. I dag finns en minnestavla som påminner om hans sorgliga öde.

Bastei

Saxiska Schweiz, Sachsen, sandstensberg med utkiksplats

För länge sedan strövade riddare runt i området. Sedan kom de romantiska konstnärerna. I dag är Bastei Rock en populär sevärdhet. Från Bastei-utsiktsplatsen (som delvis är stängd av säkerhetsskäl) öppnar sig en unik panoramautsikt över många landmärken, bland annat berget Lilienstein och fästningen Königstein. En 76,5 meter lång bro sträcker sig mellan klippformationerna. Du kan också njuta av en fantastisk utsikt från Bastei-bron i Elbes sandstensberg. På andra sidan bron når du de välkända återstoderna av Felsenburg Neurathen Rock Fort. Det är det största medeltida fortet i området. Andra imponerande utsiktsplatser som Ferdinandstein eller Kanapee Cliff ger spektakulära vida vyer över Elbedalen och Elbes sandstensberg.

Ostprignitz-Ruppin

Brandenburg: Sonnenaufgang

På något sätt är sjöarna sammanlänkade, inte riktigt klart hur. Över 2 000 kilometer vattenvägar och mer än 300 sjöar, varav några är kristallklara, ingår i Ruppiner Seenland, som ligger norr om Berlin. Här finns vidsträckta skogar och ängar att ströva i eller låt dig guidas på de många vandrings- och cykellederna i naturparken "Stechlin-Ruppiner Land". Besök de historiska småstäderna och charmiga byar med sitt preussiska förflutna och sin livliga kultur.

Völklinger Hütte

Natt i Saarbrücken, Saarland, industriminnesmärke

Völklinger Hütte är ett järnverk vars historia är en framgångssaga med upp- och nedgångar: Framgångarna som Tysklands största tillverkare av järnbalkar, innehavare av världens flesta patent inom järn- och stålsektorn, kontrasterades av djupa nedskärningar: Herrmann Röchlings närhet till Adolf Hitler och nationalsocialisterna eller användandet av tvångsarbetare under båda världskrigen. Efter högkonjunkturen under de ekonomiska mirakelåren följde en nedgång i samband med den globala stålkrisen på 1970-talet. Därpå följde en ny blomstring för Völklingen järnbruk genom att det togs upp på Unescos världsarvslista och nu är industriminnesmärket en kulturell oas med mångsidig användning.

Altstadt Schwäbisch Hall

i Baden-Württemberg

Kullarna ovanför Kocherdalen var bebyggda redan under neolitisk tid (5:e årtusendet f.Kr.). Där nu Schwäbisch Hall ligger, fanns det en keltisk saltanläggning från det femte till det första århundradet före Kristus. Vid denna tid sträckte sig staden från dalen där saltkällan ligger via verkstadskvarteren till förvaltningsområdet, uppför backarna avgränsat av Jakobskyrkan vid det moderna stadshuset.

Staden grundades under 1100-talet i flera etapper: biskop Gebhard von Würzburg invigde den nyligen byggda Mikaelskyrkan och installerade Michaelismarknaden 1156. Under andra hälften av 1100-talet präglades Heller-mynt i Hall som blev en mycket utbredd valuta. I ett dokument från 1204 nämns Hall för första gången som en stad.  Förorten Gelbing brann ner 1680, större delen av den egentliga staden följde 1728. Staden återuppbyggdes omedelbart därefter i den barockstil som dominerar stadsbilden idag (t.ex. invigdes stadshuset 1735).

Obersee

Berchtesgadener Land, orörd natur med stillhet.

Obersee är ”lillebror” till Königssee, separerade från varandra genom en moränvägg efter ett jordskred år 1172. Från Fischunkelalm, en alpstuga/restaurang på sydöstra stranden av Obersee, är det möjligt att ta sig upp till Röth eller Wasseralm och är därför en populär utgångspunkt för bergsturer till bergskedjan Steinerne Meer, som ligger på gränsen mellan Tyskland och Österrike, med en topp på 2653 m.ö.h. Här ligger också Röthbachfall, Tysklands högsta vattenfall. Under sommarmånaderna är alpstugan öppen och en populär plats att stanna till på för att ta en förfriskning.

Spökskogen

vid Nienhagen, Mecklenburg-Vorpommern

Vid "Nienhäger Holz", en 180 hektar stor blandskog som gränsar till Östersjöorten Nienhagen, direkt vid Östersjön, finns ”Spökskogen”. Denna skog, som står under naturskydd, är mer känd för lokalbefolkningen under benämningen "Gespensterwald" (spökskog). Kustskogens unika karaktär ligger i de bisarrt formade lövträd som naturen har skapat. De ibland spöklika deformationerna har under många år orsakats av den salta, fuktiga havsluften och vinden. Träden är huvudsakligen ekar, bokar, avenbokar och askar.

Suhorn

Lüneburger Heide, Niedersachsen: imponerande natur

När miljontals blommors livfulla lila färg och enbärsbuskarnas och tallarnas grönska lyser upp hedarna inleds den perfekta säsongen för cyklister och vandrare. Vagnar och hästdroskor trilskas längs de sandiga stigarna, de gråhornade fåren betar på hedarna och den väldoftande doften av varma blommor ligger över hela regionen.

När ljungen blommar (oftast mellan den 8 augusti och 9 september) är det 23 440 hektar stora naturreservatet Lüneburger Heide, det största sammanhängande hedområdet i Centraleuropa, strålande vackert. Inga bilar är tillåtna i naturreservatet, och det bästa sättet att utforska detta unika område är att åka häst och vagn, cykla eller gå till fots.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Paddling vid Rakotzbrücke i Kromlauer Park ©DZT (Michael Neumann)
Paddling vid Rakotzbrücke i Kromlauer Park ©DZT (Michael Neumann)
Ladda ned bild
Völklinger Hütte, UNESCO världsarv ©Lookphotos (Günther Bayerl)
Völklinger Hütte, UNESCO världsarv ©Lookphotos (Günther Bayerl)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Tysklands turistbyrå (GNTB) är Tysklands nationella turistorganisation. Den arbetar på uppdrag av det federala ministeriet för ekonomi och klimatåtgärder för att representera Tyskland som turistland och finansieras av ministeriet i enlighet med ett beslut som fattats av den tyska förbundsdagen. I nära samarbete med den tyska resebranschen och partner och branschorganisationer inom den privata sektorn utvecklar GNTB strategier och marknadsföringskampanjer för att främja Tysklands positiva image utomlands som turistmål och uppmuntra turister att besöka landet.

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Ny kampanj - Lyssna på Tysklands fantastiska naturlandskap19.9.2022 11:43:21 CEST | Pressmeddelande

Hållbara resor och semestrar med fokus på naturen är en växande trend. Tysklands turistbyrå (GNTB) har genomfört en undersökning bland 259 vd:ar och nyckelkunder inom den internationella resebranschen, och tre fjärdedelar av dem förväntar sig att efterfrågan inom detta segment kommer att öka under de kommande tre åren. GNTB har tagit fasta på denna trend och skapat den globala kampanjen "Embrace German Nature", som lanseras på nio närliggande europeiska marknader. När hösten börjar smyga sig på i Sverige, är det fortfarande sensommar i Tyskland och den som vill förlänga sin sommar har en härlig tid att njuta av i Tyskland.

Vinfestivaler i Tyskland11.5.2022 16:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vinfestivaler har en lång tradition i Tyskland. Här finns både gastronomiska upplevelser, livliga fester och trevliga utflyktsmål för hela familjen. Förutom att smaka fina viner och njuta av utsökt mat får du en mycket speciell inblick i den lokala kulturen och samhället. När vi pratar om klassiska vinländer går tankarna ofta till Frankrike, Spanien eller Italien. Men Tyskland har också förtjänat en plats på denna lista. Inte bara på grund av ett antal toppviner, utan också tack vare de traditionella vinfestivalerna som hålls i nästan alla regioner. På festerna kan du uppleva lokala specialiteter, kulturella inslag, spännande marknader, god stämning och – inte minst – utmärkta viner från närområdet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum