Trafikverket

INSTÄLLT Pressinbjudan: En tyst minut för säkerheten

Dela

Klockan 13.00 på tisdag den 18 oktober stannar verksamheten i 15 minuter på många stora anläggningsbyggen över hela Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö. Upp emot 5000 personer väntas delta. .

Stand down vid bygget av Norra Länken Stockholm (2013). Foto: Trafikverket
Stand down vid bygget av Norra Länken Stockholm (2013). Foto: Trafikverket

I samarbete med anläggningsbranschen anordnar Trafikverket ett stopp i arbetet - en s.k. Stand down för att uppmärksamma säkerhets- och arbetsmiljöfrågor. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Risker kopplade till fordon och maskiner samt arbete i trafikerad miljö uppmärksammas särskilt i år. En fjärdedel av de allvarliga olyckorna och hälften av alla dödsolyckor i anläggningsbranschen de senaste åren har anknytning till dessa risker. 

INSTÄLLT: Media i Hälsingland är välkomna att besöka arbetsplatsen för bygget av väg 682 Sidskogen - Nybo där Stand down leds av enhetschefen Keith Bergström, Trafikverket, Investering distrikt Mitt.

Tid: Samling kl.12.45, 18 oktober. Stand down börjar 13.00 och pågår i 15 minuter. Därefter möjlighet till intervjuer

Plats: Harsa Konferens & Fritid (ligger efter sträckan Sidskogen – Nybo)

Anmälan till Keith Bergström (kontaktuppgifter nedan).      

Bakgrund

Trafikverket är Sveriges största aktör vid byggnad av infrastrukturprojekt. Tillsammans med Sveriges Byggindustrier med 3200 medlemsföretag och Svenska Teknik&Designföretagen med 715 medlemsföretag, har en handlingsplan tagits fram med konkreta åtgärder för att minska antalet olyckor. "Ingen skall skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser" är den uttalade utgångspunkten.

Överenskommelsen heter "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen" och en av aktiviteterna är att genomföra en årlig Stand down på Trafikverkets arbetsplatser tillsammans med verksamma entreprenörer och konsulter. De 15 minuterna skall skapa uppmärksamhet och engagemang kring säkerhets- och arbetsmiljöfrågor och lyfta fram risker och åtgärder. Stand down arrangeras i år för fjärde året i rad.

Kontakter

Beisi Sundin, presskommunikatör, Trafikverket, 073-801 24 00
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Stand down vid bygget av Norra Länken Stockholm (2013). Foto: Trafikverket
Stand down vid bygget av Norra Länken Stockholm (2013). Foto: Trafikverket
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum