Umeå kommun

Intensifiering av Norrbotniabanan medfinansieras

Dela

Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott har beslutat att medfinansiera Norrbotniabanegruppens projekt ”Intensifiering av Norrbotniabanan”. Projektet som pågår i fyra år ingår som en del för att uppnå målet att Norrbotniabanan ska vara färdigställd i närheten av år 2030.

Regeringen beslutade i Januariavtalet 2019 att intensifiera planeringen för att bygga Norrbotniabanan. Umeå kommun medfinansierar nu projektet för att det inte ska avstanna.

– Det här är ett mycket viktigt projekt för att säkra jämställdheten mellan kustkommunerna och för att underlätta arbetspendling inom länet. Projektet är även ett steg i att nå hållbarhetsmålen och att minska Umeå kommuns klimatpåverkan, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Arbetet med den första projektperioden för Norrbotniabanan påbörjades 2017 och avslutas i juni i år. Norrbotniabanegruppen, NBBG, kommer nu inleda nästa steg i projektet och söker medfinansiärer. NBBG har budgeterat 15,8 miljoner kronor för fyraårsperioden 2020 – 2024. För Umeå kommun innebär det totalt en kostnad på knappt 1,4 miljoner kronor under perioden. Målet är att i närtid till 2030, färdigställa Norrbotniabanan i sin helhet.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se


Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum