Intensivt på vägarna i midsommar
Midsommarhelgen brukar vara årets mest trafikintensiva helg. Även i år kan man räkna med kraftigt ökad trafik i hela landet, inte minst ut från Stockholm, Göteborg och Malmö och på vägarna mot Roslagen, Dalarna och Öland.
– Efter två års pandemi är det många som längtar till det traditionella midsommarfirandet, men det gäller att inte ha för bråttom. Med ökat trafiktryck ökar också riskerna. Att komma tryggt fram är viktigare än att komma precis i tid, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.
Midsommar är en olycksdrabbad trafikhelg, i synnerhet gäller det på torsdagen när trafiken är som mest intensiv. Flest olyckor sker där det är mest trafik, men många av de riktigt allvarliga olyckorna inträffar på mindre vägar i glesbygden. Antalet dödsolyckor i Sverige är i genomsnitt 35 procent högre under midsommarhelgen jämfört med andra junidagar.
– Det bästa är att välja en mötesfri väg även om det innebär en viss omväg. Mötesseparerade vägsträckor minskar dödligheten med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor.
Utöver tät trafik finns flera andra risker att ta hänsyn till under midsommar. Snabba väderomslag mellan regn och sol ger utmanande vägbanor. Hög vegetation kan försämra sikten och göra det svårare att upptäcka vilt längs vägen. Som förare bör man se till att vara i gott skick när man sätter sig bakom ratten.
– För att resan ska bli trivsam och säker, tänk på att vara utvilad när du ska köra och var ute i god tid. Det är viktigt att respektera hastighetsgränser, att ta hänsyn när man passerar vägarbeten och att undvika riskfyllda beslut på grund av stress, säger Tony Gunnarsson.
Vägar med högre olycksrisk under midsommarhelgen
Väg Sträcka
E10 Hela sträckan
E12 Hela sträckan
E14 Hela sträckan
E20 Göteborg–Laxå
E22 Kalmar–Norrköping
E45 Göteborg–Östersund
26 Halmstad–Jönköping (Nissastigen) samt Mariestad–Mora
50 Örebro–Borlänge
70 Enköping–Borlänge
Risk för köbildning
Väg Sträcka
E4–E20 Sollentuna–Södertälje
E18 Stockholm–Barkarby, Stockholm–Norrtälje
276 Stockholm–Åkersberga
222 Stockholm–Värmdö
73 Stockholm–Nynäshamn
76 Norrtälje–Gävle (båda hållen)
70 Enköping–Rättvik
50 Örebro–Ludvika
E22 Norrköping–Kalmar
137 Kalmar–Färjestaden
136 Färjestaden–Borgholm
E22 Karlshamn–Kalmar
26 Jönköping–Halmstad
E6 Göteborg–Strömstad
E6 Göteborg–Kungsbacka
Goda råd inför midsommar- och semesterresan
Före färd
• Kontrollera däcken och lufttrycket.
• Fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen.
• Se över belysningen.
• Ta med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa.
• Ladda mobiltelefonen – men använd den aldrig när du kör.
Under färd
• Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.
• Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna, köer kan få resan att ta längre tid än vanligt.
• Välj säkra, mötesseparerade vägar om du har möjlighet.
• Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare. Här hittar du de bästa rastplatserna i Sverige. https://msverige.se/resa-med-bil/bila-i-sverige/landets-basta-rastplatser-lan-for-lan/
• Håll avstånd.
• Kör inte ”dagen efter” – försäkra dig om att du är nykter och utvilad.
Nyckelord
Kontakter
Gunnel Cirveriuspressekreterare
Tel:072-077 60 40gunnel.cirverius@msverige.seTony Gunnarssonpressekreterare, sakkunnig trafiksäkerhet
Tel:072-076 23 09tony.gunnarsson@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Förbereda bilen bästa sättet att slippa problem på semestern29.6.2022 06:11:00 CEST | Pressmeddelande
Den som ska ut och köra bil i sommar har mycket att tjäna på att förbereda bilen. För att slippa till exempel motorproblem eller punktering finns några enkla saker du kan göra inför resan för att bilen ska klara sig så bra som möjligt, oavsett om du har en nyare eller äldre bil.
Bilister: Oseriösa politiska utspel om bränsle27.6.2022 16:00:48 CEST | Pressmeddelande
Under sommaren har priserna på bränsle fortsatt legat på rekordhöga nivåer. I slutet av juni låg diesel- och bensinpriserna runt 27 respektive 24 kronor per liter. Samtidigt har den aviserade kompensationen till bilägare uteblivit.
Sommarvarm bil: en dödsfälla för barn och hund23.6.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
En sommarvarm bil kan snabbt förvandlas till en dödsfälla för ett mindre barn eller ett husdjur. Detta gäller även om du lämnar en glipa i fönstret för ventilation eller parkerar bilen i skuggan. En vuxen person kan klara 50 graders värme, men små barn överlever bara några minuter i sådan temperatur.
Fem stora risker i semestertrafiken22.6.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Under sommaren passar många svenskar på att göra semesterresor med bil. De senaste åren har svemester, det vill säga turistande inom landet, varit en ökande trend. Sverige erbjuder många vackra turistvägar, sevärdheter och stränder, men den som ger sig ut på vägarna i sommar bör också tänka på de risker som finns i trafiken. Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, listar fem saker att se upp med på semesterresan.
Här är landets bästa rastplatser 202215.6.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Riksförbundet M Sveriges vägombud har i varje län utsett den bästa rastplatsen utifrån tillgänglighet, trygghet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Under 2021 bedömdes över 300 rastplatser runt om i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum