Umeå kommun

Intensivt snöoväder – stanna hemma om du kan

Dela

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för det intensiva och kraftiga snöovädret som ikväll drar in över Västerbottens kustland. Vädret kommer att bli riktigt besvärligt och kommunen uppmanar alla invånare att stanna hemma så långt det är möjligt.

SMHI:s prognos är att det blir kraftigt snöfall i kombination med blåst och risk för drivbildning. Det kan falla 40 cm centimeter snö innan tisdag kväll. Fram till onsdag kväll ska det falla ytterligare 25 cm. Snöfallet är så intensivt att det är stor risk att snöröjningen inte kommer att kunna ploga bort i samma takt.

Stanna hemma om du kan

Ovädret innebär svårigheter att ta sig fram på gator, gång- och cykelvägar. Det blir stora problem för såväl bilar, cyklister som kollektivtrafik. I kollektivtrafiken kan det bli stora förseningarna om de ens tar sig fram.

– Vi uppmanar alla som kan att stanna hemma. Vi kommer att lägga alla våra resurser på snöröjning av huvudgatorna och lokalgator för att förhoppningsvis ha en framkomlig väg för alla trafikanter. Gång- och cykelvägarna kommer vi troligtvis att behöva lämna oplogade under snöfallet. Räkna med att de kan vara farbara tidigast på torsdag, säger gatudriftchef Per Hilmersson.

Felanmälan

Vi tar vi emot felanmälningar via www.umea.se/felanmalan . Arbetsbelastningen de närmaste dagarna kommer att vara stor därför kan det ta längre tid innan felanmälningar åtgärdas.

Snödagbok för uppdaterad information

Du kan få uppdaterad information via snödagboken på kommunens webbplats, www.umea.se/vinter. Där publicerar arbetsledaren för snöröjningsteamet kort information om åtgärder som pågår och som planeras den närmaste tiden. Du kan prenumerera på snödagboken och få ett mejl när en insats sker.

Kontakt

Per Hilmersson
gatudriftchef
090-16 14 62
per.hilmersson@umea.se

Karin Isaksson
teknisk chef
090-16 14 39
070-332 25 32
karin.isaksson@umea.se

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum