Trafikverket

Internationell träff för hållbarare broar

Dela

Under onsdag till fredag 21-23 september samlas mer än 550 delegater från 43 länder för att utbyta erfarenheter om hur broar kan byggas och underhållas så att de håller längre och kostar mindre.

Internationella broföreningen (IABSE – International Association for Bridges and Structural Engineering) möts vart fjärde år och 2016 håller man till i Folkets hus i Stockholm.

– Nya byggmetoder i Asien och nyutvecklade material kan leda till lägre koldioxidutsläpp.  Tillsammans med robustare konstruktioner ger de en effektivare trafikinfrastruktur, säger Mats Karlsson, biträdande Investeringschef på Trafikverket.

Nya sensorer och datormodellering gör att vi bättre kan modellera hur broar beter sig och anpassa underhåll och reparationer så att de håller längre. Fullskaleprov, där broar provats till brott, visar att de i många fall kan bära betydligt högre laster än vad normerna tillåter.

– Samtidigt är det alltid den svagaste länken som brister, så det gäller att ta reda på var de kritiska sektionerna finns och hålla uppsikt över dem, säger Lennart Elfgren, professor på Luleå tekniska universitet, samt ordförande i den vetenskapliga kommittén.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon öppningstalar på konferensen den 21 september.

Mer information om konferensen: http://www.iabse.org/IABSE/Events/Stockholm_2016/IABSE/events/Conferences_files/Stockholm_2016/Stockholm2016.aspx?hkey=9d561ba9-a7d8-4a20-87fc-14f592b1ad89

Kontakter

Kontaktperson
Mats Karlsson, Trafikverket, mats.d.karlsson@trafikverket.se, telefon 070-536 66 00
Professor Lennart Elfgren, Luleå tekniska universitet, lennart.elfgren@ltu.se, telefon 0706-891 360

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum