Vänsterpartiet Skåne

Internationella dagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen: V tar initiativ för skånska vårdarbetare

Dela
På dagens möte med regionstyrelsen lägger Vänsterpartiet ett initiativärende för att komma till bukt med de tunga arbetsmiljöproblem som finns inom den skånska vården.

- Personalen kan inte vänta, regionstyret måste lyssna på dem och ta ansvar för situationen, säger Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet Skåne. Det krävs långsiktiga åtgärder och insatser, men också resurser. Vi föreslår att man avsätter pengar för insatser i närtid för personalpolitiska insatser för att stärka arbetsmiljön och säkra patientsäkerheten. Personalen förtjänar stabilitet och bättre förutsättningar.

Antalen anmälningar till Arbetsmiljöverket från skyddsombud på skånska avdelningar har duggat tätt, i december-januari lämnades det in en ny anmälan varannan dag från Helsingborgs lasarett.

Enligt en ny undersökning från Arbetsmiljöverket som släpptes idag ökar antalet som inte tror att de kommer orka arbeta fram till pensionen. Av dem är flertalet kvinnor och de som arbetar inom vård och omsorg är överrepresenterade, tillsammans med byggbranschen och utbildningsyrken. 

- Det är helt orimligt att man blir sjuk av att arbeta på sin arbetsplats, att man känner sig tvingad att gå ner i tid eller säga upp sig, säger Patrik Milton, representant i regionstyrelsen. Vi föreslår att åtgärderna tas fram i samarbete med medarbetarna och fackföreningarna, de vet vad som behövs. Regionen måste sluta med kortsiktiga krisåtgärder, som med akut bemanningspersonal i Ystad, och börja bygga en god arbetsmiljö för de anställda från grunden, avslutar han.

Läs hela initiativärendet här.

Internationella dagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen knyts till mål 8 i de globala utvecklingsmålen: Anständiga villkor och ekonomisk tillväxt. 

Nyckelord

Kontakter

Patrik MiltonLedamot i Regionfullmäktige, ersättare i Regionstyrelsen

Tel:0706-392106

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Samtliga skånes sjukhus satta på svältbudget: hårt slag i redan utsatt situation3.3.2023 14:12:21 CET | Pressmeddelande

De skånska sjukhusen har nu alla fått sina budgetar fastställda för att bedriva verksamhet under 2023. Samtliga budgetar saknar viktiga uppräkningar vilket innebär att de inte har täckning för ökade kostnader eller att Skåne har en åldrande befolkning som kommer att behöva mer vård. Sjukhusen får det också oerhört svårt med investeringar för medicinsk utveckling framåt. Vänsterpartiets representanter i sjukhusnämnderna är djupt bekymrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum