Film i Väst

Internationella festivalframgångar för Film i Västs samproduktioner

Dela

Hösten har varit späckad med filmfestivaler runt om i världen. Film i Västs samproduktioner har skördat stora framgångar. Här följer en kort sammanställning av det vi snappat upp (och det finns säker mer). Film i Väst gratulerar vinnarna.

 •  C21 Awards blev Fallet utsedd till Best Comedy Drama.
 • På The International Documentary Film Festival Amsterdam, IDFA, vann As We’re Told av Erik Holmström och Fredrik Wenzel The IDFA Special Jury Award for Short Documentary.
 • På American Film Institute, AFI Fest, vann Iram Haqs Hva vil folk si Audience Award – New Auteurs och Niki Lindroth von BahrsMin börda vann Grand Jury Award for Animated Short.
 • Vid European Film Awards vann Josefin Åsberg vann European Production Designer för sitt arbete i Ruben Östlunds The Square. Katarzyna Lewińska vann European Costume Designer för sitt arbete i Agnieszka Hollands Spoor. Leendert van Nimwegen vann European Hair & Make-up Artist för sitt arbete i Martin Koolhovens Brimstone. Själva galan hålls 6 december och då delas fler priser ut.
 • På Thessaloniki International Film Festival vann Jens Assurs Korparna Best Feature Film Award – Golden Alexander “Theo Angelopoulos”medan huvudrollsinnehavaren Reine Brynolfsson vann pris som Bästa manliga skådespelare.
 • Semih Kaplanoğlu vann Tokyo Grand Prix för sin film Grain vid The 30th Tokyo International Film Festival.
 • Vid Nordische Filmtage i Lübeck vann Milad Alamis Charmøren NDR Filmpreises medan Iram Haqs Hva vil folk si vann publikpriset. Joachim Triers Thelma vann Baltic Film Prize och Petter Lennstrands Upp i det blå vann Barn- och ungdomspriset.
 • Valladolid vann Tarik Salehs The Nile Hilton Incident Gyllene Axet, Espiga de Oro. Bästa film, Bästa manus och Bästa regi.
 • Sevilla vann Pio Amato priset Best Actor Award för sin roll i Jonas Carpignanos A Ciambra.
 • Chicago vann Milad Alami The Golden Hugo för sin Charmören.
 • Rom vann Janus Metz Borg BNL Audience Award.
 • Warszawa vann Milad Alamis Charmören Competition 1-2 Award. Dessutom vann Abbe Hassans Måste Gitt publikpriset.
 • Zürich vann Petter Lennstrands Upp i det blå Kids Jury Award
 • I San Sebastían vann Milad Alamis Charmören europeiska filmkritikerorganisationens Feodora Award.
 • Toronto vann Niki Lindroth von Bahrs Min börda Best Short Film
 • Italien vann Ruben Östlunds The Square det internationella kritikerpriset
 • Mikael Bundsen vann världens största HBTQ-pris för en kortfilm, Iris för sin film Mamma vet bäst.
 • I finska Oulu vann Petter Lennstrands Upp i det blå European Children’s Film Associations pris ECFA AWARD
 • Joachim Triers Thelma vann tre priser i Sitges.
 • Vid Fantastic Fest vann Ruben Östlunds The Square priset bland Comedy Features och Niki Lindroth von Bahrs Min börda vann Fantastic Shorts.

 Tips: Här är en lista över de flesta internationella filmfestivaler

Kontakter

Bilder

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och en av Nordens största och viktigaste finansiärer av film- och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat mer än 1000 filmer och tv-drama.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: 19 höstpremiärer på svensk bio och tv29.8.2018 14:44Nyheter

- Film i Väst är stolta över att kunna presentera nitton samproduktioner med premiär under ett och samma halvår. Fjorton av dem är inspelade i Västra Götaland och många är postproducerade här. Här finns en mix av bred publikfilm för barn och vuxna, internationella festivalfavoriter, framgångsrika tv-dramer och engagerande dokumentärer. Två filmer är gjorda av talangfyllda förstagångsregissörer. Det är denna bredd som sammantaget gör Västra Götaland till Skandinaviens främsta filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktion GRÄNS Sveriges Oscarsbidrag28.8.2018 11:43Pressmeddelande

I dag utsågs Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen vann tidigare i år Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. – Film i Väst gratulerar Ali Abbasi och hela teamet bakom Gräns. Det är en stor framgång både för honom och för svensk film. Det ligger i vårt uppdrag att samproducera film som går från Västra Götaland ut över världen. Gräns vann i Cannes och är nominerad till en lång rad filmfestivaler, bland annat Toronto. Det stärker ytterligare bilden av att Västra Götaland är Skandinaviens mest framgångsrika filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: Sex samproduktioner nominerade till European Film Awards21.8.2018 12:45Pressmeddelande

15 december delas European Film Awards ut i Sevilla. 49 europeiska långfilmer har nominerats, sex av dem är Film i Västs samproduktioner. De är alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. - Vi gratulerar de nominerade filmerna till det främsta europeiska filmpriset. Det är ett gott betyg för filmer som också skördar framgångar på festivaler som Cannes, Toronto eller Karlovy Vary. Det har varit en medveten satsning från Film i Väst få att få stora svenska och internationella samproduktioner till Västra Götaland för inspelning eller postproduktion. Filmer som ska nå den stora publiken och/eller nå framgång på internationella festivaler. Det är det vi ser resultatet av här, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst tar fyra samproduktioner till Torontos filmfestival16.8.2018 10:23Pressmeddelande

6 september öppnar Nordamerikas mest betydelsefulla filmfestival, Toronto International Film Festival. Film i Väst har med fyra samproduktioner. "Återigen är Film i Väst representerat i Toronto med en bred, internationell samling filmer. Två fortsätter sina framgångar från Cannes, två får världspremiär. Och alla är inspelade eller postproducerad i Västra Götaland. Skandinaviens ledande filmregion", säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum