Dramaten

Internationella gästspel för Doktor Glas med Krister Henriksson

Dela

I juni gästspelar Dramatenaktuella Doktor Glas på den internationella scenkonstfestivalen CPH STAGE i Köpenhamn och 2018 på Place des Arts i Montreal.

Doktor Glas , som under juni och augusti återigen spelas på Dramatens stora scen, hade premiär på Vasateatern hösten 2006 och blev snabbt en stor publik- och kritikersuccé. Under åren har uppsättningen flera gånger återkommit på Dramatens repertoar, turnerat med Riksteatern i Sverige och Finland, spelat på Wyndham's Theatre i Londons West End och nyligen avslutades ett gästspel på Göteborgs Stadsteater. 

Den 10 och 11 juni gästar uppsättningen Det Kongelige Teater i Köpenhamn som avslutning på den stora scenkonstfestivalen CPH STAGE. Nästa år blir det gästspel i Montreal, där Doktor Glas blir en del av scenkonstcentret Place des Arts ”Nordic Spring”- program. 

– Vi gläder oss mycket till att komma ut och spela igen. Uppsättningen fungerar väldigt bra på olika sorters publik, trots att de kanske inte har samma förhållande till romanen som här hemma. Det märkte vi inte minst i London sist, säger Peder Bjurman, som regisserat tillsammans med Krister Henriksson. 

Hjalmar Söderbergs melankoliska roman Doktor Glas från förra sekelskiftet skildrar triangeldramat mellan pastor Gregorius, hans fru Helga och doktor Glas, som hamnar i ett moraliskt dilemma när Helga berättar för honom om äktenskapets plågor. "Är det någon gång rätt att mörda för någon man älskar?", undrar Söderberg provocerande. 

CPH STAGE är en scenkonstfestival i Köpenhamn som äger rum mellan 31 maj och 11 juni. Varje år inbjuds också ett fåtal internationella kompanier eller uppsättningar. Jan Lauwers och Needcompany inviger årets festival. 

Läs mer på: 
www.cphstage.dk 
kglteater.dk/det-sker/sason-20162017/skuespil/doktor-glas/


Doktor Glas 
Med Krister Henriksson 
Bearbetning Allan Edwall 
Regi Peder Bjurman och Krister Henriksson 
Scenbild Peder Bjurman 
Ljus Linus Fellbom 
Musik Leif Jordansson 
Peruk och mask Sofia Ranow Boix-Vives

”A tour de force” The Guardian, 4 stjärnor 
”The whole performance is outstanding” The Arts Desk, 5 stjärnor 
”Krister Henriksson är fulländad i Doktor Glas” DN 
”Ett själens mörker, lysande gestaltat” Expressen 
”Fullkomligt trollbindande” City

Nypremiär 2 juni, Stora scenen

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten& presenterar: Who’s afraid of Jenny Wilson?5.9.2018 08:58Pressmeddelande

Artisten Jenny Wilson, regissören Py Huss-Wallin och konstnären Hanna Kisch blir de första att tolka Dramaten&:s nya format Performance concert. Tillsammans har de tre konstnärerna skapat en föreställning som förenar livemusik, teater och performance. Med föreställningen vill de ta oss genom natten mot gryningen. Genom rädslor och sorg och vilda begär. Hela världen är i en skälvande rörelse, inget kommer någonsin vara så som det en gång var. För vem är rädd för vem nu? Urpremiär för Who´s afraid of Jenny Wilson den 8 november på Lilla scenen. Biljetterna släpps idag onsdag den 5 september klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum