Vänsterpartiet Malmö

Internationella kvinnodagen - Fira 8 mars med Malmövänstern!

Dela

Den 8 mars hyllar vi kvinnors kamp över hela världen med brunch, panelsamtal, en stor demonstration samt film och kultur på Panora Folkets Bio i Malmö. Talar gör bland annat Vänsterpartiet Malmös kommunalråd Emma-Lina Johansson och styrelseledamoten Maria Dexborg. Det väntas stor uppslutning i årets demonstration som går från Gustav Adolfs torg till Möllevångstorget.

Illustration: Daria Bogdanska
Illustration: Daria Bogdanska

Årets paroll är Kvinnokamp - Klimatkamp: En kamp för överlevnad - en strid för rättvisa!

I alla kvinnors liv och vardag är patriarkatets förtryck närvarande. Även så i klimatfrågan. Det är kvinnor som tar de största konsekvenserna av den klimatpåverkan som män är största orsaken till. Kampen för kvinnors säkerhet och rättvisa måste därför vara nära kopplad till kampen för klimatet.

Vi samlas för demonstration klockan 13:00 på Gustav Adolfs Torg, där talar Vänsterpartiet Malmös kommunalråd Emma-Lina Johansson.

- Vänsterpartiet vet att för en framgångsrik klimatomställning krävs ett rättviseperspektiv som förenar det gröna perspektivet med det röda. När en större andel av ekonomin går till gemensamma investeringar och välfärd istället för ökad privat konsumtion för de som redan har mest blir det enklare att minska utsläppen, något som i sig gynnar kvinnors makt över sina egna liv. Därför är det viktigt att vi är många som demonstrerar för en jämställd och jämlik värld, säger Emma-Lina Johansson.

Årets firande av 8 mars blir en heldag av aktiviteter. Vi inleder dagen med brunch, där vi bjuds på levande musik och panelsamtal på Panora Folkets Bio. I panelen får vi höra Vasna Ramasar och Abigail Booth i samtal om ekofeminism, feministisk politisk ekologi och praktiskt solidaritetsarbete. Efter demonstrationen visas den omtalade dokumentärfilmen Grit på Folkets Bio Panora, dessutom blir det mingel, kultur och Feministiskt Självförsvar. 

Media är välkomna att närvara under hela dagen. 

ARRANGÖRER
Vänsterpartiet Malmö, Ung Vänster Malmö, Framtidsjorden, ABF Malmö, Kvarnby folkhögskola


Praktisk info - Hålltider och platser

10:00 - 12:00 BRUNCH / PANELSAMTAL
Plats: Panora Folkets Bio

Vi har äran att presentera Malena Ardevall som kommer öppna brunchen med sin fantastiska musik. Med en unik cocktail av jazz, folkmusik, reggae och visa bjuder hon på vardagsreflektioner om livets strapatser i form av skånsk poem.

Panelsamtalet är på engelska och består av:
Vasna Ramasar är lektor vid Lunds universitet. Hennes
forskning och undervisning inkluderar allt från miljörättvisa,
feministisk politisk ekologi och avkolonialiserade perspektiv på
utveckling.

Abigail Booth har arbetat med mänskliga rättigheter och
jämställdhet under hela sin karriär. Hon har öppnat Kvinna till Kvinnas första kontor och program samt arbetet med målet att stödja Rwandas kvinno rättighetsorganisationer och Rwandas kvinnorörelse.

Moderator: Tobias Petersson, programhandläggare på Framtidsjorden.

-----------------------------------------

13:00 - 15:00 DEMONSTRATION

13.00 Samling Gustav Adolfs torg
Konferencier Hodan Omar 

Talare:
Framtidsjorden Sofia Costanza Brännström
Ung Vänster - Kaj Lundberg
Refugees Welcome Sverige - Patricia Olsson Escalante
Kommunalråd V Malmö - Emma-Lina Johansson

Ca.13.30 avgång mot Möllan.
Möllenvångstorget
Ca.14.15
Talare:
Vänsterpartiet - Maria Dexborg
Victor Jara - Elizabeth Maturana


-------------------------------------------

16:20 - 18:00 FILMVISNING- GRIT
16.00: Insläpp och biljettsläpp (begränsat antal biljetter så först till kvarn gäller!). Pris 50 kr.


Vi visar filmen Grit som spås bli den stora filmen inom eko-dokumentärer. Den är ett cinematiska konstverk som har spelats in under en 5 års-period.
Filmen visar konsekvenserna av storföretagares jakt på kapital där miljö och människor maktlöst tvingas stå åt sidan för att sen lämnas med förödande påföljder.
Plats: Panora Folkets Bio
+ Mingel & feministiskt självförsvar

kl 18. 00 - Kör Utopi står på scen och framför kraftfullt och stämningsfullt både ny och gammal musik.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Daria Bogdanska
Illustration: Daria Bogdanska
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Driv boenden i offentlig regi!4.6.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Kommunförbundet Skåne genomför idag ett stort antal ramupphandlingar av olika privata verksamheter. Det är vårdboenden, särskilda boenden för äldre, LSS-boenden, HVB-hem, missbruksvård med mera. Vi i Vänsterpartiet anser att denna samverkan mellan Skånes kommuner är bra, men tycker Kommunförbundet Skåne ska samordna utbyggnaden av behovet av boenden och behandlingsformer i de olika kommunerna, istället för att upphandla privata boenden. På detta sätt får vi verksamheterna i offentlig regi, fria från vinstintressen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum