Jernkontoret

Internationella kvinnodagen 8 mars – 100 procent av kompetensen

Dela

Inför den 8 mars uppmärksammas Internationella kvinnodagen över hela världen. Naturligtvis också inom svensk stålindustri. Med budskapet att industrin inte har råd att gå miste om den resurs som halva befolkningen utgör, slår vi ett slag för 100 procent av kompetensen.

Stålindustrin berikas av mångfald. Foto: Pia och Hans Nordlander, BildN.
Stålindustrin berikas av mångfald. Foto: Pia och Hans Nordlander, BildN.

– Det är inte kvinnorna, varken som grupp eller individer, som har en utmaning att lösa. Det är vi inom industrin. Det är vårt uppdrag att attrahera människorna med den kompetens som vi behöver. Om vi enbart lyckas rekrytera män till utbildningarna, till våra praktikplatser och våra arbetsplatser – ja då går vi miste om 50 procent av kompetensen. Det har vi inte råd med, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret

– Vi önskar att ännu fler unga människor söker sig till tekniska utbildningar. Vi vet att dagens brist på ingenjörer kommer att bli större i framtiden, vilket gör det ännu viktigare för stålindustrin att attrahera både kvinnor och män. Vi behöver 100 procent av kompetensen för att säkerställa industrins innovationskraft och ständiga förnyelse, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

– Vi behöver kanalisera det stora intresset och engagemanget för en hållbar samhällsutveckling som många unga kvinnor och män visar. För den som vill göra skillnad för klimatet och arbeta för teknikskiften, är svensk stålindustri en bransch att söka sig till, säger Helén Axelsson, energi- och hållbarhetsdirektör på Jernkontoret.

– Vi gillar verkligen illustrationen av vår stålkvinna. Hon symboliserar en vanlig kvinna, med kunskap, intressen och ett engagemang som gör att hon kan göra ett bra jobb och utvecklas i stålindustrin. Det vi inte vill är att spä på bilden av att en kvinna, eller en man, måste besitta superkrafter. Istället vill vi skicka en tydlig signal om att vi vill attrahera och behålla människor med rätt kompetens, säger Maja Boström, kommunikationsdirektör på Jernkontoret.

Den 8 mars (och alla andra dagar) behöver vi från svensk stålindustri visa att vår bransch berikas av mångfald. Så här känner några av medarbetarna på stålföretagen inför 100 procent av kompetensen: 

.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stålindustrin berikas av mångfald. Foto: Pia och Hans Nordlander, BildN.
Stålindustrin berikas av mångfald. Foto: Pia och Hans Nordlander, BildN.
Ladda ned bild
300 ppt -  Stålindustrin berikas av mångfald. Foto: Pia och Hans Nordlander, BildN.
300 ppt - Stålindustrin berikas av mångfald. Foto: Pia och Hans Nordlander, BildN.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska stålföretagen. Jernkontoret företräder stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Idag öppnar anmälan till CRE8® the Future – årets roligaste tävling i kreativitet!26.6.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Det har blivit dags att anmäla sitt lag till årets roligaste tävling i kreativitet – CRE8® the Future. I år håller Jernkontoret anmälningslänkarna öppna hela sommaren. En annan nyhet är att det i år även går att anmäla sig individuellt. Tävlingen hålls den 13 november och de tre bästa lagen delar på Framtidsstipendiet om sammanlagt 400 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum