Svenska institutet

Internationella studenter diplomeras i Stadshuset

Dela

Fredagen den 27 maj diplomerar Svenska institutet de drygt 600 utländska studenter och forskare som nu avslutar sina studier i Sverige. Huvudtalare på årets diplomeringsceremoni är Helene Hellmark Knutsson, Sveriges minister för högre utbildning och forskning.

Foto: Martin Edström
Foto: Martin Edström

Svenska institutet delar varje år ut stipendier till internationella masterstudenter och forskare. Under de senaste två åren har 1 150 personer från över 70 länder beviljats stipendier för studier och forskning i Sverige, och i höst tillkommer ytterligare 560 masterstudenter och forskare. Årets stipendiater valdes ut bland över 8 000 sökande.

– Våra stipendiater är värdefulla för Sveriges framtida forskning och näringsliv eftersom de blir en del av landets internationella nätverk. Bland våra före detta stipendiater finns allt ifrån ministrar och en före detta president till ledande forskare, entreprenörer och mediepersonligheter, säger Annika Rembe, generaldirektör för Svenska institutet.

Alla Svenska institutets stipendiater erbjuds medlemskap i nätverket SI Network for Future Global Leaders (NFGL). Nätverket har i dag omkring 1 500 medlemmar och syftar till att bygga en stark relation mellan Sverige och stipendiaterna. Medlemmarna får bland annat ta del av workshoppar, företagsbesök och andra evenemang som ska ge ökad kännedom om Sverige, svenska värderingar och kompetenser samt utrikespolitiska kärnfrågor. Något som i förlängningen blir en viktig del av Sveriges utveckling och internationalisering. Stipendiaterna ingår även i Svenska institutets alumnnätverk som idag har omkring 13 000 medlemmar.

Med diplomeringsceremonin i Blå hallen vill SI visa hur viktiga stipendiaterna är för Sveriges relationer med omvärlden och för den globala utvecklingen. Utöver högre utbildning- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson kommer bland andra stipendiater från Uganda, Ukraina och Bolivia att tala om ledarskap och om sin tid i Sverige. 


NÄR? Fredag 27 maj, klockan 17.00-19.00 (mingel från ca klockan 19.00)

VAR? Blå Hallen, Stockholms stadshus, Hantverkargatan 1.

Nyckelord

Kontakter

För pressackreditering, kontakta gärna (obs! senast 20 maj kl. 12.00):
Johanna Lundin, projektledare Svenska institutet, johanna.lundin@si.se

För mer information om Svenska institutets stipendieverksamhet, kontakta gärna:
Monika Wirkkala, chef för enheten för talangmobilitet, monika.wirkkala@si.se

Bilder

Foto: Martin Edström
Foto: Martin Edström
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Globalt forum om social dialog samlar aktörer från hela världen15.11.2017 12:59Pressmeddelande

Över hundra deltagare från 37 länder samlas på Runö utanför Stockholm för en 48-timmars kreativ workshop, den 20-21 november. Genom interaktivt samarbete ska deltagarna hitta lösningar på hur social dialog kan stärkas – och därmed bidra till hållbar utveckling. Detta sker på Swedish Institute Sustainability Forum, som anordnas av Svenska institutet och LO. Temat på workshopen är inspirerat av Global Deal och statsminister Stefan Löfven är huvudtalare på forumet.

Amerikaner mer positiva till Sverige under det senaste året30.10.2017 09:55Pressmeddelande

En ny studie från Svenska institutet visar att mer än var fjärde amerikan uppger att de har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Detta trots en ökning av missvisande och ibland direkt felaktig information om Sverige i nordamerikanska nyhetsmedier och sociala medier. Många associerar Sverige med frågor som innovation, hållbarhet, utbildning och respekt för mänskliga rättigheter.

Demokratisk arkitektur tema för svensk satsning i New York23.10.2017 14:56Pressmeddelande

Under arkitekturmånaden ”Archtober” i New York gör Sverige en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur. Programmet visar olika perspektiv och infallsvinklar från både Sverige och USA genom en serie seminarier och workshops, och en mötesplats i form av en utställning som visar över trettio svenska exempel på demokratisk arkitektur i praktiken. Dessutom kommer en stor muralmålning av malmöbaserade konstnären Ola Kalnins att under veckan växa fram på en husvägg i Brooklyn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum