Norrköpings kommun

Internationellt forum lockar musikindustri och musikstäder till Norrköping

Dela

Musiklivet i Norrköping och Östergötland förenas i dagarna med nationella och internationella gäster från musikindustri och stadsutveckling. Music Cities Forum Norrköping den 27 september är arrangören Sound Diplomacys första skandinaviska event, och samlar delegater från såväl Sverige som övriga Europa.

Foto från Music Cities Forum Chengdu. Fotograf: Matthew Valentin
Foto från Music Cities Forum Chengdu. Fotograf: Matthew Valentin

Hösten 2017 utsåg UNESCO Norrköping till Nordens första Creative City of Music. Drygt två år senare möts nu intressenter från olika håll i Norrköping för att diskutera värdet av ett levande och välmående musikliv och hur det kan utvecklas. I fokus står seminarier och panelsamtal om musiken som en del av stadsutvecklingen samt som drivkraft för tillväxt. Offentliga och privata instanser från exempelvis kommun och region, europeiska musikstäder samt nationella intresseorganisationer och musikindustri kommer att delta.

– Det här är ett unikt tillfälle att mötas i ett lokalt, men samtidigt internationellt forum. Vi behöver inspiration utifrån i arbetet med att skapa nya lösningar för musiklivet i Norrköping och andra städer i Sverige. Jag ser kulturella, kreativa näringar (KKN) som en viktig del av näringslivet och en förutsättning för att besöksnäringen ska kunna fortsätta växa lika snabbt, säger Sandra Wall, näringslivsutvecklare, Norrköpings kommun.

– Som UNESCOs enda nordiska musikstad får vi många förfrågningar, men den här konferensen tackade vi ja till eftersom den stämmer så väl in med det vi arbetar för – att utveckla nya möjligheter för vårt lokala musikliv och samtidigt bli en samlingsplats för det nationella musiklivet, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

– I think every city and country is different. We've worked with several countries all over the world, and each had their own regulations and characteristics. Working with Norrkoping has been extremely rewarding and exciting and I'm looking forward to the event and to rounding off this journey in the city itself, säger Alice Feltro, projektledare, Sound Diplomacy.

I samband med konferensen planerar representanter från flera länder att stanna i Norrköping för att uppleva Kulturnatten och kunna inspireras av idéer därifrån. De kommer även att erbjudas en stadsguidning med fokus på musik och kvarteret Hallarna, med Ellika Kyndel från Norrköpings Stadsmuseum. Dokumentationen från fredagens forum kommer att utgöra en viktig del av underlaget för det fortsatta arbetet med musikutvecklingen inom Norrköpings kommun.

Media är välkomna att ta del av Music Cities Forum Norrköping.

Information och program

Punkter ur programmet:

  • Grace Mc Callum, grundare av Music City Sthlm, håller en workshop om hur städer kan bli innovativa nav för utveckling inom musikområdet.
  • Kath Davies, kulturutvecklare i Kirklee, Storbritannien, berättar om stadens strategiska arbete med musik som drivkraft.
  • Presentationer av utveckling och utmaningar i musikstäder som Roskilde, Danmark och Reykjavik, Island samt satsningen på en ”night mayor” med ansvar för nattekonomin i Groningen, Holland.
  • Jesper Thorsson, vd för Export Music Sweden deltar i en panel om hur svenska städer kan påverka musikutveckling och export.
  • Joppe Pihlgren, vd Svensk Live, keynote om levande scener i svenska citykärnor och kampanjen Dare to Care samt festivaler som positiv drivkraft.

Kontaktpersoner:
Sandra Wall
Titel: näringslivsutvecklare, Norrköpings kommun
Telefon: 0730-20 03 32

Lars Stjernkvist (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande, Norrköping
Telefon: 0705-27 26 27

Shain Shapiro
Titel: co-founder, Sound Diplomacy
Kontakt: shain@sounddiplomacy.com
tillgänglig för intervju vid förfrågan via mejl pga tidsskillnaden
_____________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto från Music Cities Forum Chengdu. Fotograf: Matthew Valentin
Foto från Music Cities Forum Chengdu. Fotograf: Matthew Valentin
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Rådhusets klockor ringer för att hylla alla kommuninvånare13.5.2020 18:24:58 CESTPressmeddelande

Den här veckan infaller den nationella krisberedskapsveckan – en vecka som syftar till att höja människors beredskap för olika kriser i samhället. Just nu är vi dock mitt i en pågående kris, och många jobbar hårt för att på olika sätt stötta varandra. Fokus på krisberedskapsveckan ligger därför i år på att lyfta alla goda insatser som görs. Som ett led i det låter Norrköpings kommun klockspelet ringa för att hylla alla kommunens invånare.

Kultur- och fritidsnämndens stipendiater utsedda13.5.2020 09:52:27 CESTPressmeddelande

Den 12 maj beslutade kultur- och fritidsnämnden vilka nio personer som tilldelas årets stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Årets Moa Martinson stipendium gick till konstnären och filmregissören Maja Borg. Den unga sångerskan Moa Karlén fick kulturstipendiet till unga lovande talanger, Isak Pettersson, IFK Norrköping fick Jonas Jacobssons stipendium och Pernilla Wibergs stipendium gick i år till Tuvalisa Rosenquist, Tjalve.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum