The Perfect World Foundation

Internationellt intresse för Sveriges arbete med artskyddsbrott

Dela

Klorlukten från Kronobergsbadet sprider sig ett helt våningsplan upp till receptionen. Halvvägs ner för rulltrappan blandas lukten med köksoset från personalmatsalen. Dagens rätt är fisk. I de långa och ganska smala 70-talskorridorerna arbetar en hårt kritiserad myndighet. En poliskår med resursbrist. En omdiskuterad omorganisation. Utredningar på hög. Men tre låsta dörrar och en spiraltrappa upp sitter en enhet som är unik i sitt slag. Kanske till och med bäst i världen på det de gör.

Filippo Bassini, Gruppchef för polisens enhet för artskyddsbrott, med kollegan Anna Bergquist.
Filippo Bassini, Gruppchef för polisens enhet för artskyddsbrott, med kollegan Anna Bergquist.

Avdelningen för artskyddsbrott lagför och försöker få personer dömda för brott mot fridlysta djur och växter. De lutar sig mot en lista på över 50 000 namn. Artskyddsbrott ingår i miljöbalken. Enheten arbetar på nationell nivå, vilket gör att de är ensamma i Sverige om att utreda denna brottskategori som efter vapen, narkotika och människohandel har blivit världens fjärde största brottstyp. Interpol förutspår att artskyddsbrott omsätter någonstans runt 150 miljarder US-dollar.

Majoriteten av artskyddsbrott begås på nätet. I stängda Facebookgrupper visar samlare upp sina fynd. Det köper och säljer reptiler och elfenben, noshörningshorn och fågelägg. ”Vi har nyligen sett en ökning av fågeläggsstölder”, säger Filippo Bassini, Gruppchef för polisens enhet för artskyddsbrott. ”De stjäls och säljs till länder där det är en statussymbol att äga rovfåglar.” Den digitala försäljning sker även öppet, på t.ex. Blocket och Tradera, även om Filippo Bassini understryker att många plattformar börjat få bättre koll på vad som är lagligt att annonsera.

Till skillnad från andra länder förklarar Bassini att hans enhet äger hela rättskedjan. Sverige har en nationell underrättelsegrupp och miljöåklagare specialiserade på artskyddsbrott. I de flesta länder utreds brotten på lokal nivå vilket gör att de konkurrerar med brott av grövre karaktär som mord och våldtäkt.

Intresset för Sveriges enhet är stort från utlandet. ”Jag är nyss hemkommen från en konferens om artskyddsbrott i Singapore anordnad av Interpol. Där blev det extra tydligt att vi har ett unikt sätt att arbeta. I takt med att konferensdeltagarna fick insyn i hur vi arbetar fick jag mer och mer utrymme att dela med mig av våra processer. Det fanns ett stort intresse att lära av oss och av det faktum att vi både frånoch polislednings och politiskt håll har ett starkt stöd. Samtidigt räcker det inte med att vi sitter i lilla Sverige och är nöjda med att vi är bäst. Vi måste arbeta gränsöverskridande.”

Våren 2017 fick Filippo Bassini i uppdrag från högsta polisledningen att starta ett nordiskt nätverk för artskyddsbrott. I mitten av november förra året hölls det första seminariet. Polis och tull från Finland, Norge, Danmark och Island bjöds in. Alla inbjudna dök upp. Målet med nätverket är att genomföra gemensamma operationer. Över norden syns nämligen samma utveckling och de kriminella nätverken blir mer intresserade av vad som finns här; varg, björn och rovfågelägg.

Boko Haram och den militanta islamistorganisationen Al-Shabaab finansierar stora delar av sin verksamhet genom artskyddsbrott. Än så länge har polisen inte sett transaktioner från Sverige. ”Det finns ett gigantiskt utbud och marknaden bara ökar. I och med att fler djur hotas av utrotning stiger också priset på produkterna varje dag”, säger han.

Kriminella nätverk som tidigare varit verksamma inom narkotika-, vapen- och människohandel vänder alltmer blicken mot brott av artskyddskaraktär. Men straffen för artskyddsbrott är ljusår ifrån den grova brottsligheten. ”Det finns enorma pengar att tjäna och straffen är idag låga. Om det ens leder till straff. Och det är inga småbusar. Det är skickliga, intelligenta yrkesmän. Samtliga ärenden vi utreder härleds till organiserad, internationell brottslighet”, säger Bassini.

Även om utredningar även på enheten för artskyddsbrott läggs på hög är Filippo Bassini i stort nöjd med resurstilldelningen. ”Vi hinner inte utreda alla brott. Det är klart att jag hade önskat några fler poliser men vårt arbetssätt har visat sig vara världsunikt. Nu måste vi få upp straffvärdena och få upp fler i rättslig prövning. I dagsläget skrattar förövarna åt de låga böterna.”

Skriven av Emma Lindgren

Kontakter

Emma Lindgren
e_lindgren@live.se
0727177740

Bilder

Filippo Bassini, Gruppchef för polisens enhet för artskyddsbrott, med kollegan Anna Bergquist.
Filippo Bassini, Gruppchef för polisens enhet för artskyddsbrott, med kollegan Anna Bergquist.
Ladda ned bild

Om

The Perfect World Foundation
Kundsgatan 48c
411 15 Göteborg

https://theperfectworldfoundation.se/hem/

The Perfect World Foundation är en svensk ideell oberoende organisation som grundades 2010 för att öka medvetandet, samla in pengar samt agera tillsammans med djur- och naturbevarandeprojekt världen över.

www.theperfectworldfoundation.se

Följ The Perfect World Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från The Perfect World Foundation

Victoria Silvstedt blir ambassadör för The Perfect World Foundation25.8.2018 10:36Pressmeddelande

Den ideella organisationen The Perfect World Foundation arbetar för att skydda natur- och djurliv runt om i världen och har under flera år samarbetat med en rad kända namn för att uppmärksamma djur i kris. Nu är det klart att världsstjärnan Victoria Silvstedt blir ambassadör för The Perfect World Foundation och att hon kommer donera sin 120 000-kronorsklänning klänning under organisationens stödgala för natur- och djurliv i Göteborg den 6:e september.

Pressackreditering | The Polar Bear Ball - en stjärnspäckad stödgala för klimatet6.8.2018 12:15Pressmeddelande

Den 6:e september 2018 arrangerar The Perfect World Foundation The Polar Bear Ball - den fjärde stödgalan som organisationen arrangerar för miljö och djurliv. Årets hedersgäster är den brittiska hertiginnan Sarah Ferguson, TV-presentatören Sir David Attenborough, American Pie- stjärnan Shannon Elizabeth, fredspristagaren Rajendra Pachauri och Victoria Silvstedt. Även en mängd svenska profiler har tackat ja till att gästa stödgalan på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg.

Sir David Attenborough receives honorary prize in Sweden presented by the Duchess of York Sarah Ferguson1.8.2018 13:14Pressmeddelande

Sir David Attenborough is possibly the world's most famous presenter of nature documentaries. On September 6th. The Perfect World Foundation will be hosting a gala in Gothenburg, in support of earth’s nature and wildlife. Sir Attenborough, the evening’s guest of honour, will be awarded the foundation’s honorary prize presented by the Duchess of York Sarah Ferguson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum