Linköpings kommun

Internationellt och lokalt till Vinterljus

Dela

Nu är det klart vilka konstnärer och ljuskreatörer som får visa sina verk på årets Vinterljus, som efter några års uppehåll får nypremiär på lucia. Gensvaret har varit stort, både internationellt och nationellt.

- Vi är glada över att Linköping väckt ett sådant stort intresse i branschen och glada över att få ge Linköpingsborna och andra ett Vinterljus med hög kvalitet, säger Muharrem Demirok (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Årets tema för Vinterljus är rörelse och i våras påbörjades upphandlingen för sex av installationerna.

- Flera internationella ljuskreatörer kommer hit med sina verk och vi känner att detta kommer bli något extra, och väldigt varierat. De har fått tolka temat fritt och vi har landat i en blandning av både spektakulärt och finstämt, säger projektledare Elna Hammarström, på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

De konstnärer och ljuskreatörer som Linköpings kommun skrivit kontrakt med är: Forum Ljubljana (Slovenien), Lux (Frankrike), Media interactive design (Spanien), Ocubo (Portugal), Op:Ed (USA) och Martijn van den Bosch (Sverige).

- Det är glädjande att vi har haft ett stort intresse för våra upphandlingar till årets Vinterljus. Ett lokalt bidrag kommer från Martijn van den Bosch, medlem i konstnärsföreningen ALKA. Hans bidrag är av hög konstnärlig och teknisk kvalitet och samspelar mellan tid, rum och energi säger Gustaf Appelberg, Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Förutom dessa sex installationer kommer bland annat Tekniska verken ta fram en egen installation, samt ytterligare två på uppdrag av kommunen. Dessa båda ska sedan bli ett permanent inslag i stadsbilden. 

- Arbetssättet bakom årets Vinterljus är annorlunda jämfört med tidigare, genom att vi vill välkomna näringsliv och organisationer att delta. Ytterligare några installationer är på gång, men det blir en överraskning längre fram, säger Elna Hammarström.

Vinterljus har haft uppehåll i tre år, men kommer i år tillbaka och invigs i samband med lucia och pågår 13-26 december. Installationerna är förlagda till området kring domkyrkan, slottet och Stora torget.

I projektgruppen för Vinterljus deltar i år: Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen, Tekniska verken och Visit Linköping & Co.

Kontakter

Elna Hammarström, projektledare Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen: 013-20 89 42

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum