Tidningsutgivarna

Internationellt pressfrihetspris till Gazeta Wyborcza

Dela

Det polska mediehuset Gazeta Wyborcza och dess stiftelse för fri och oberoende journalistik, är årets mottagare av den internationella utmärkelsen Golden Pen of Freedom Award. I motiveringen framhålls inte minst arbetet med Ukrainian Media Fund som Tidningsutgivarna varit med och grundat.

Gazeta Wyborcza grundades 1989 och var då närstående den polska frihetsrörelsen Solidaritet, som drev det folkliga motståndet mot kommunistregimen. Tidningen har med åren utvecklats till att bli en ledande kraft för oberoende journalistik och tillförlitlig nyhetsbevakning. 2019 grundades Gazeta Wyborcza Foundation för att säkra publikationens framtid och stärka kvalitetsjournalistik i Polen.

Tillsammans med Bonnier News, Tidningsutgivarna och andra nordiska utgivarorganisationer grundade Gazeta Wyborcza Foundation i våras Ukrainian Media Fund som samlar in pengar och samordnar stöd från enskilda medieföretag till oberoende journalister och publicister i Ukraina.

”Vi är väldigt glada över att Wan-Ifra uppmärksammar fondens arbete med denna fina utmärkelse. Det bidrar till att rikta uppmärksamhet mot vikten av att stötta, återuppbygga och utveckla fri och oberoende journalistik i ett land som plågas hårt av det orättfärdiga ryska anfallskriget”, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert. ”Det är inte minst tack vare Gazeta Wyborcza Foundations viktiga arbete med vår gemensamma fond – och förstås alla modiga journalisters kontinuerliga arbete på fältet – som omvärlden känner till vad som sker i Ukraina.”

”Så snart krigets akuta situation är över kommer fondens arbete att gå över i nästa fas, då den ska hjälpa oberoende medier i landet att bygga hållbara affärsmodeller genom att skapa förutsättningar för att transformera finansiella, tekniska och redaktionella strukturer”, säger Johan Taubert.

Det prestigefulla Golden Pen of Freedom Award delades ut i dag under World News Media Congress i Zaragoza i Spanien, av den spanska kungen Felipe VI. Priset instiftades 1961 av den globala tidningsutgivarorganisationen Wan-Ifra (World Association of News Publishers). Ett viktigt mål med Golden Pen of Freedom Award är att rikta allmänhetens uppmärksamhet mot förtryckande regimer och de journalister som bekämpar dem.

Läs mer om Gazeta Wyborcza här: https://wan-ifra.org/2022/09/gazeta-wyborcza-stands-strong/ och här: https://wan-ifra.org/2021/01/no-freedom-without-solidarity/

Läs mer om Gazeta Wyborcza Foundation här: https://wan-ifra.org/2022/09/gazeta-wyborcza-foundation/

Läs mer om Ukrainian Media Fund här: uamediafund.com

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Tidningsutgivarna
Tidningsutgivarna
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

Tidningsutgivarna (TU) är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ Tidningsutgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tidningsutgivarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum