Dramaten

Internationellt uppmärksammade Karin Franz Körlof Dramatendebuterar i Ensam på Lilla scenen

Dela

När regissören Jenny Andreasson tar sig an Alfhild Agrells brännande aktuella 1880-talspjäs Ensam ställs ständiga frågor om jämlikhet, heder och kärlek. Premiär på Lilla scenen den 2 september.

– Det känns fantastiskt roligt att Alfhild Agrell nu gör comeback på Dramaten efter 131 år. Hon var under en period större än Strindberg som sägs ha avskytt henne eller kanske framför allt hennes framgångar. Agrell var så skicklig på att kombinera intrig, känsla och intellekt och levererar sina ämnen: sexualmoral, jämställdhet och moderskap med en radikal styrka - dessutom gör hon det med en befriande humor! Huvudpersonen Thora liknar på många sätt karaktärerna i den populära SVT-serien Fröken Frimans krig i sin kamp för sin egen och sin dotters heder och rätt till lika värde. Hon går igenom samma politiska och personligt präglade uppvaknande och det är en berättelse som berör, säger Jenny Andreasson som tidigare satt upp Räddad av Alfhild Agrell för Riksteatern/Östgötateatern - en föreställning som valdes ut till svenska Teaterbiennalen.

Stockholm vid sekelskiftet. Thora (Thérèse Brunnander) är ogift och lever med sin oäkta dotter Yngva (Karin Franz Körlof). Dessutom är Thoras bästa vän är en ogift manlig läkare. Det passar sig inte anser omgivningen. Men Thora vägrar att känna skam.

Ensam handlar om att utmana samhällets oskrivna regler, om hedersnormer och att stå för vad man tror på, oavsett konsekvenser. Pjäsen är också ett varmt porträtt av en stark mor-dotter-relation och en insiktsfull studie i ojämlikhet, klass och de konservativa krafternas kvävande effekt på den personliga friheten.

1880-talet är ett omvälvande decennium i svensk teaterhistoria. Det är nu de kvinnliga dramatikerna äntligen bereds plats på våra scener. Den påtagliga verkligheten med sina problem och orättvisor skulle ur kvinnligt perspektiv nu sättas under debatt. Inte minst av Alfhild Agrell .

Hennes karriär på Dramaten blev kort men intensiv. Av de sammanlagt nio pjäser hon skrev på 1880-talet blev inte mindre än sex antagna på nationalscenen, under åren 1881–86. Det kan jämföras med hennes väninna och kollega Anne Charlotte Leffler, som under samma decennium fick upp två pjäser, och August Strindberg, som fick upp en enda. På teatern var Alfhild Agrell tidens stora stjärna.

Regissören Jenny Andreasson har återkommande arbetat med oförtjänt bortglömda kvinnliga dramatiker. På Dramaten har Jenny Andreasson tidigare bland annat satt upp Slott i Sverige av Françoise Sagan, Chéri av Colette och De oskyldiga av Lillian Hellman. 

Karin Franz Körlof blev nominerad till en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Lydia i Pernilla Augusts filmatisering av Den allvarsamma leken och blev utsågs till Shooting Star under filmfestivalen i Berlin 2017.

Thérèse Brunnander gör huvudrollen Thora och tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon har tidigare bland annat medverkat i Ett dockhem Spöksonaten och Titta livet!. 2014 tilldelades hon O’Neillpriset. På film har Thérèse bland annat medverkat i Lukas Moodysons Tillsammans samt i Ingmar Bergmans Trolösa i regi av Liv Ullman.

Medverkande 
Thora Thérése Brunnander 
Doktor Sandén Peter Engman 
Yngva Karin Franz Körlof 
Allan David Fukamachi Regnfors 
Eksköld Magnus Ehrner 
Fru Rask Mia Benson

Regi Jenny Andreasson 
Scenografi och kostym Marika Feinsilber 
Peruk och mask Linda Hyllengren 
Ljud Tina Paulson 
Ljus Anna Wemmert Clausen

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Presschef 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum