Svenskt Trä

Intresset för limträ ökar kraftigt och i snabb takt

Dela

Försäljningen av limträ har under årets första sex månader gått upp med över 10 procent och juni månad är den näst bästa sedan mätningarnas start. Limträtillverkarna har haft svårt att leverera i den takt som önskats som följd av den höga efterfrågan, men står nu redo inför kommande kvartal.

Magasin X. Foto: White Arkitekter
Magasin X. Foto: White Arkitekter

- Det är fantastiskt hur marknaden för limträ har utvecklats. Låga lager av limträprodukter på världsmarknaden har skapat en turbulent tid gällande tillgång av råvara, men trots det så har efterfrågan på svenskt limträ på mycket kort tid ökat snabbt. Intresset är betydligt större än vad vi förväntat oss, säger Carl-Magnus Nordqvist som är försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Under årets första kvartal, som annars brukar vara ett lugnare kvartal, var det full fart på limträförsäljningen vilket har påverkat försäljningen och leveranserna under årets andra kvartal. Juni månad var den näst bästa månaden sedan mätningarnas start 1997 av leveranser av limträ. Försäljningen av projektbalk gick upp över 10 procent och lagerbalk med nästan 14 procent jämfört med samma månad föregående år.

Totalt under årets sex första månader har försäljningen av projektbalk ökat med över 11 procent och lagerbalk med 9 procent jämfört med föregående år. Totalt har försäljningen ökat med över 10 procent de sex första månaderna av 2021.

- Nu gäller det för de svenska limträtillverkarna att fortsätta producera i den takt som förväntas. Kapaciteten finns och Sveriges limträltillverkare har möjlighet att producera det den svenska marknaden behöver. Nu står vi rustade och redo att öka produktionen, säger Lars Källströmer som är produktchef på Holmen Wood Products AB.

När efterfrågan stiger så kraftigt som den gjort det första halvåret av 2021 handlar mycket om att fördela produkterna rätt. Det har varit en utmaning för svenska limträleverantörer som inte riktigt hann med att öka produktionen när efterfrågan steg i taket.

Att limträ blir allt mer attraktivt tycks delvis bero på ökad kunskap om dess fördelar som bland annat dess positiva miljöegenskaper. Att andra marknader haft svårt att leverera har också bidragit till den stora efterfrågan på limträ.

- Vi upplever ett oerhört tryck från Europa i och med att många marknader inte kunnat leverera själva. Visst kan det verka som att Sverige har problem med för hög efterfrågan och något fördröjd produktion men blickar vi utomlands så har de det betydligt svårare, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Magasin X. Foto: White Arkitekter
Magasin X. Foto: White Arkitekter
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Tomas Alsmarker ny chef för innovation och forskning på Svenskt Trä1.9.2021 18:36:34 CEST | Pressmeddelande

Tomas Alsmarker, en av Sveriges namnkunnigaste träkonstruktörer, tillträdde som chef för innovation och forskning på branschorganisationen Svenskt Trä den 16 augusti 2021. Tomas Alsmarker är huvudansvarig för att hålla ihop Svenskt Träs forsknings- och utbildningssatsningar och kommer även att driva ett antal innovationsprojekt med fokus på träbyggande inom ramen för verksamheten på Sveriges Träbyggnadskansli.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum