Skolverket

Intresset för lovskola ökar stort

Dela

Intresset för att söka statsbidrag för lovskola är mycket större än tidigare år. Kommuner och fristående skolor har totalt sökt bidrag för 172 miljoner. Det är 22 miljoner mer än det finns att fördela. Här finns hela listan över hur bidraget fördelas mellan olika kommuner och fristående skolo

– Det är glädjande att kommuner och fristående skolor vill anordna lovskola. I synnerhet ser vi att det kan vara en möjlighet att ge nyanlända extra undervisning i svenska för att snabbare få behörighet till en gymnasieutbildning, säger Anders Palm, chef på Skolverkets statsbidragsenhet.

Stort behov av lovskola för Språkintroduktion

Nytt för i år är att hela gymnasieskolan omfattas av statsbidraget för lovskola. I ansökningarna har kommuner och fristående skolor uppgett på vilka gymnasieprogram eleverna som är i behov av lovskola går. Deras bedömning är att det finns elever med behov av lovskola på samtliga program. De tre program där flest ser behov av lovskola är introduktionsprogrammet Språkintroduktion samt de nationella programmen Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet.

  • 73 procent vill ha bidrag till elever som går Språkintroduktion
  • 60 procent vill ha bidrag till elever som går Samhällsvetenskapsprogrammet
  • 48 procent vill ha bidrag till elever som går Ekonomiprogrammet

Sökt 172 miljoner

Förra året sökte kommuner och fristående skolor för totalt 81 miljoner av de 150 miljoner kronor som regeringen avsatt för lovskola. Även i år finns 150 miljoner kronor att fördela men i år har Skolverket tagit emot ansökningar för grund- och gymnasieskolan för motsvarande 172 miljoner kronor.

– Nu har vi beslutat hur bidraget ska fördelas. Trots att de sökt mer bidrag än vi har att fördela så kommer alla att få. Det blir nu viktigt för kommuner och skolor att hitta lärare som kan och vill undervisa på loven, säger Anders Palm.

Så fördelas bidraget

Här kan du se hela listan över hur bidraget fördelas mellan olika kommuner och fristående skolor (1,1 MB)

Mer om statsbidraget för lovskola

Bidraget kan sökas av kommuner och fristående skolor för att ge undervisning under sport-, påsk-, sommar- och höstlov för elever som inte nått eller riskerar att inte få godkända betyg. Bidraget riktar sig till både grundskolan och gymnasieskolan och ska användas till kostnader för undervisningen.

För frågor kontakta

Anders Palm, enhetschef Statsbidragsenheten, telefon: 08-5273 3112

Anna Svenson, handläggare, telefon: 08-5273 3646

Länkar

Om

Skolverket
Skolverket
Fleminggatan 14
106 20 Stockholm

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum