C.F. Møller Architects

Invånarna i den vertikala byn gör sig hemmastadda i höghuset Scheldezicht i Antwerpen

Dela

Ett nytt höghus i Antwerpen har utformats som en vertikal by av C.F. Møller Architects i samarbete med BRUT Architecture and Urban Design, och invånarna har nu börjat flytta in.

FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck

Ett nytt 24-våningar högt bostadshus har rest sig i Antwerpens Nieuw Zuid-område vid floden Scheldt, medambitionen att omdefiniera flervåningshuset som ett socialt, vertikalt samhälle. Höghuset är designat av Scandinavian C.F. Møller Architects i samarbete med belgiska BRUT Architecture and Urban Design. Tillsammans vann de den internationella arkitekttävlingen 2014 som arrangerades av TripleLiving i Belgien för ett nytt bostadshöghus precis vid floden.

Ett höghus med känsla av gemenskap
I klassiska flervåningshus är det ofta en utmaning att skapa en känsla av gemenskap när du bara möter dina grannar i hissen eller entrén. Höghuset kännetecknas av många olika typer av lägenheter, där sociala möten underlättas utan att privatlivet äventyras.

Syftet med detta höghus är att bryta med de förhärskande trenderna för flervåningshus som skiljer de boende åt. Med ett brett spektrum av arkitektoniska idéer skapar höghuskvarteret en hållbar och gemenskapsinriktad miljö.

”Utformningen av vår byggnad bygger på en idé om att stapla de typiska stadshusen som finns i det angränsande historiska Zuid-kvarteret ovanpå varandra, integrera huset i sitt urbana sammanhang och samtidigt ge ytterligare fördelar till invånarna i fråga om livskvalitet”, säger Gunther Slagmeulder, arkitekt, stadsplanerare och partner på BRUT Architecture and Urban Design.

Ett grannskap i en byggnad
Höghuset har många olika typer av hus för en blandad skara boende, från små delade lägenheter för studenter till större familjehem och kombinerade arbetsplatser och bostäder. Förutom lägenheter innefattar projektet butiker, kontorslokaler och gemensamma anläggningar. Bland de gemensamma anläggningarna för hela höghuset finns en cykelverkstad, en tvättstuga och ett gemensamt rum med ett stort taklandskap på femte våningen, som är tillgängliga för alla boende.

Ett externt rutnät delar upp höghusets fasader i mindre enheter som kallas ”minigemenskaper”. Enheterna består av ett varierande antal privata balkonger som är förskjutna i förhållande till varandra på ett sätt som ger en känsla av intim grannsämja över våningarna, med möjlighet till både social interaktion och avskildhet. Detta lägger 4 000 m² extra utrymme bestående av terrasser, vinterträdgårdar och takterrasser, vilket ger extra kvalitet till lägenheterna. Visuellt bidrar detta också till att belysa byggnadens unika egenskaper, något som känns igen i en stor urban skala samtidigt som det ger intimitet på en mänsklig nivå.

”Att bo vertikalt i bostadshöghus i olika delar av världen är normalt socialt utmanande. Detta höghus syftar till att hantera detta problem genom att skapa flera gemensamma zoner och områden och lokal, fysisk möjlighet till social kontakt i fasadernas ”minigemenskaper”. Dessa fungerar som verktyg för att grannarna ska kunna få närmare kontakt med varandra och därigenom skapa en stark och bärkraftig gemenskap”, säger Lone Wiggers, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Hittills har 50 procent av de boende flyttat in i höghuset och den vertikala byn förväntas vara helt fullbelagd i slutet av detta år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild
FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild
FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild
FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild
FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild
FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild
FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild
FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild
FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild
FOTO: Steven Neyrinck
FOTO: Steven Neyrinck
Ladda ned bild

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Oslo, London, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum