Business Region Göteborg AB

Investeringar i forskning och utveckling når nya rekordnivåer i Västra Götaland

Dela

Västra Götaland stod för drygt 90 procent av näringslivets ökning av forsknings- och utvecklingsinvesteringar i Sverige 2017. Totalt satsades en tredjedel av de privata FoU-investeringarna i Västra Götaland. Det visar ny statistik från SCB. – Siffrorna är ett tydligt kvitto på att näringslivet känner tillit till att investera här, säger Maria Strömberg, avdelningschef kluster och innovation på Business Region Göteborg.

Maria Strömberg Avdelningschef Kluster och Innovation. Business Region Göteborg. Foto: Bengt Kjellin, Business Region Göteborg
Maria Strömberg Avdelningschef Kluster och Innovation. Business Region Göteborg. Foto: Bengt Kjellin, Business Region Göteborg

Tidigare har det i många sammanhang lyfts fram att Västra Götaland står för en fjärdedel av landets privata FoU-investeringar. Den siffran kan nu skrivas upp till en tredjedel.

Totalt investerade näringslivet 35,5 miljarder kronor i forskning och utveckling i Västra Götaland 2017. Det är bara fyra miljarder mindre än Stockholms läns 39,5 miljarder kronor. Västra Götaland stod därmed för 32 procent av investeringarna – och alltså drygt 90 procent av landets totala ökning av FoU-investeringar mellan 2015 och 2017.

– Det är en otrolig utveckling. Vi visste att FoU inom näringslivet skulle öka men inte så här mycket, säger Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg som tittat närmare på siffrorna.

Baserat på ett antal nyckelindikatorer för Göteborgsregionen och hur stora dess andelar är av länets total kan man grovt räkna ut att regionen står för två tredjedelar av FoU-investeringarna i Västra Götaland.

– Men stora delar av de ökade FoU-volymerna står förmodligen Göteborgsregionen för även om man ska vara väldigt försiktig här, säger Peter Warda.

– Detta sätter ännu en gång Göteborgsregionen på kartan. Det är hos oss det händer, vill man vara del av de utvecklingsframgångar som kanske ligger tio år framåt i tiden är här man ska vara, säger Peter Warda.

Maria Strömberg är avdelningschef på kluster och innovation, Business Region Göteborg. Hon anar att omlokaliseringen av forskningsinstitutets RISE huvudkontor till Göteborg jämte det urstarka fordonsklustret ligger bakom en stor del av de ökade FoU-investeringarna. Samtidigt betonar hon bredden av branscher i Göteborgsregionen där många andra kluster också går starkt, exempelvis kemi och life science, tjänstesektorn, stadsutveckling, logistik, bygg och mode, något som sannolikt också bidrar till att trycka upp FoU-investeringarna i SCB:s statistik.

– Siffrorna är ett tydligt kvitto på att näringslivet känner tillit till att investera här. Det är inte givet att företagen, varav många är globala koncerner, ska lägga sina FoU-investeringar i regionen men vi har tillsammans skapat ett bra samarbetsklimat med rätt förutsättningar för innovationsutveckling. Här finns en närhet, en öppenhet och samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga. Det tror jag industrin ser och känner, säger Maria Strömberg.

Det finns olika sätt att skapa tillitsfulla samarbetsmiljöer berättar Maria Strömberg och pekar dels på regionens tre science parks, dels på hur regionen jobbar med testbäddar. Regionen har flest testbäddar i landet, något som underlättar för företagen att testa nya lösningar i större skala.

– Dessutom har vi starka och välfungerande kluster i Göteborgsregionen. All världsledande forskning på klusterteorier säger att man kan mäta ett klusters effektivitet på höga FoU-nivåer.

Det offentligas FoU-investeringar ökar också men inte i samma takt som de privata. Även om Maria Strömberg tror att statistiken inte riktigt visar hur stora det offentligas investeringar egentligen är skulle hon vilja se att man ökade volymerna för att stärka Göteborgsregionens attraktionskraft än mer och nyttja den draghjälp näringslivet ger.

– Kommunerna och regionen måste fortsätta att investera och göra saker tillsammans med näringslivet. Då kommer vi vara outstanding, Göteborgsregionen har alla förutsättningar att verkligen bli det.

Nyckelord

Kontakter

Maria Strömberg, avdelningschef på kluster och innovation, Business Region Göteborg.
Tel: 031-367 61 10, mail: maria.stromberg@businessregion.se

Bengt Kjellin, presschef, Business Region Göteborg
Tel: 031-367 61 64, mail: bengt.kjellin@businessregion.se

Bilder

Maria Strömberg Avdelningschef Kluster och Innovation. Business Region Göteborg. Foto: Bengt Kjellin, Business Region Göteborg
Maria Strömberg Avdelningschef Kluster och Innovation. Business Region Göteborg. Foto: Bengt Kjellin, Business Region Göteborg
Ladda ned bild

Om

Business Region Göteborg AB
Business Region Göteborg AB
Östra Hamngatan 5
404 23 Göteborg

+46 (0)31-367 61 00https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Följ Business Region Göteborg AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Business Region Göteborg AB

Pressinbjudan: Hur står sig Göteborgsregionens företag inom AR/VR?15.2.2019 10:47:25 CETPressmeddelande

Business Region Göteborg har tillsammans med Visual Arena har gjort en kartläggning av företagen som arbetar inom augmented reality och virtual reality i Göteborgsregionen. Rapportstudien visar att vi har ett kluster av över 100 företag som är verksamma inom AR/VR och drivande industrier är Life Science, Automotive & Engineering. I studien beskrivs ekosystemet och de senaste trenderna inom detta område.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum