Trafikverket

Investeringsstöd för snabbladdstationer erbjuds i Dalarnas län

Dela

Trafikverket erbjuder stöd för bygge av snabbladdstationer längs större vägar där snabbladdare saknas idag. Det gäller utpekade platser i sju län. Snabbladdning är en förutsättning för att fler ska välja laddfordon. Elektrifiering av transportsektorn är en nyckelåtgärd för ett hållbart samhälle.

Första utlysningen öppnar den 14 september och omfattar delar av Dalarna. Fler utlysningar av stöd kommer att göras för Norrlands inland fram till 2022, det är här de största bristerna finns. Nästa omgång blir våren 2021. Utpekade platser i den första ansökningsomgången för Dalarnas län är följande:

  • Idre tätort
  • Enviken tätort
  • Fredriksberg tätort

Snabbladdning för elfordon behövs där trafikanter pausar, handlar, äter eller besöker en sevärdhet. Avståndet mellan snabbladdarna på de större vägarna bör inte heller vara mer än tio mil för att det ska vara möjligt, och tryggt, att göra längre resor.

Hela investeringskostnaden täcks
När utbyggnaden längs de större vägarna är klar ska det finnas snabbladdning längs de större vägarna minst var tionde mil. Trafikverket har 150 miljoner kronor att bevilja till stöd för uppbyggnad av laddinfrastruktur under tre år, 2020 – 2022.

– Elektrifiering är en nyckelåtgärd för att nå klimatmålen i transportsektorn och då behövs både elbilar och laddplatser, säger Sven Hunhammar Trafikverkets miljödirektör. De flesta kommer att ladda hemma och vid arbetsplatsen, men snabbladdning är en förutsättning för att fler ska våga välja elbil och för tillgängligheten i hela landet.

Fler måste köra mer på el om vi ska nå klimatmålen
Trafikverket arbetar för att minska utsläppen av växthusgaser i transportsystemet. Enligt klimatmålen ska utsläppen från inrikes transporter minska med minst 70 procent till år 2030, jämfört med 2010. Senast 2045 ska Sverige nå klimatneutralitet.

Läs mer om investeringsstöd för snabbladdning

Kontakter

Jenny Aminoff, investeringsstöd snabbladdning, 010-123 09 82
Peter Jonsson, mediekommunikatör, 010-123 32 20
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum