Bokoop

Investeringsstödet funkar – pressar hyrorna för ungdomsbostäder

Dela

Bokoop, bostadskooperationen för unga, har beviljats investeringsstöd för sitt första projekt i Nykvarns kommun. Snitthyrorna för övrig nyproduktion i Stockholmsregionen för respektive lägenhetstyp ligger mellan 35 och 58 procent högre än hyrorna i Bokoops projekt.

Trots att det råder bostadsbrist i majoriteten av Sveriges kommuner och att staten erbjuder investeringsstöd, byggs det väldigt få bostäder som människor med en genomsnittsinkomst eller lägre faktiskt har råd med. Detta vill allmännyttiga Bokoop ändra på.

– Bokoop föddes när vi tröttnade på att prata om problemen på bostadsmarknaden, och istället visa att det går att åstadkomma positiv förändring inom ramarna för dagens system. Vi kan nu bevisa att det går att pressa hyrorna långt under vad vi är vana vid för nyproduktion. Något vi egentligen klarar utan investeringsstödet, men när det beviljas kan vi pressa hyrorna ytterligare, säger Olof Landgren.

Bokoops första projekt om 145 lägenheter är i full gång i Nykvarns kommun, där flera hus redan är resta och inflyttningen är planerad till våren 2022. Samtliga fem fastigheter i projektet har beviljats investeringsstöd och hyrorna är satta under stödets krav på hyresnivå.

– Det känns fantastiskt att investeringsstödet får användas precis så som det var tänkt, nämligen att bidra till hållbara bostäder med rimlig hyra till dem som behöver det allra mest. Bostadskön i Stockholmsregionen växer med cirka 40,000 personer per år och det är framförallt en brist på bostäder som människor med genomsnittsinkomst eller lägre har råd med. Trots detta förmedlades det bara omkring 105 nyproducerade hyresrätter med en hyra under 6,000 kronor under 2019, i hela Storstockholm, säger Olof Landgren.

Investeringsstödet har fått mycket kritik för att det inte bidrar till fler bostäder för de som faktiskt behöver och att det främst bidrar till bostäder i utanför våra största städer. Men Olof Landgren menar att Bokoop nu bevisar att stödet visst fungerar:

– Det är inte stödets utformning som är problemet utan hur det används. Om man inte bygger rätt, eller ser till att lägenheterna förmedlas till dem med störst behov, då blir inte slutresultatet vare sig effektivt eller samhällsnyttigt. Stödet däremot premierar rätt – hållbarhet, yteffektivitet och lägre hyressättning. Sen upplever jag att kritiken mot stödet främst kommer från de som inte ens bygger hyresrätter.

Bokoop uppför och förvaltar bara maximalt yteffektiva bostäder och ger förtur till unga mellan 18-31 år. Alla bostäderna förmedlas via öppna kommunala bostadsköer och förvaltas utan vinstkrav.

– Vi prioriterar att komma ner i så låg hyra som möjligt för respektive lägenhetstyp, inte bara per kvadratmeter. Detta eftersom det är hur lägenheten fungerar i relation till den slutgiltiga hyran som avgör vad individen har råd med, inte kvadratmeterhyran. Vi fortsätter söka samarbeten med kommuner och byggbar mark i hela Sverige. Det får gärna vara lägen lite längre ut från stadskärnorna, eller utmanade platser med till exempel buller, där markpriset är lägre men allmänna kommunikationer goda. Målet är att projekten ska bli hållbara föredömen för stadsbyggnad i Sverige, säger Olof Landgren. 

Allmännyttiga Bokoops mål är att i stor skala möjliggöra och utan vinstkrav förvalta hållbara bostäder som unga människor faktiskt har råd med. Första fasen i expansionen är redan finansierad och möjliggör byggnation av 3000–4000 lägenheter. Även om de första projekten är i Stockholmsregionen är satsningen nationell.

Fakta snitthyror i nyproduktion 2019 enligt SCB

 

Riket

Stockholm

Bokoop

Bokoop vs riket

Bokoop vs Sthlm

1 rok

6 200

6 800

5 030

23,3%

35,2%

2 rok

8 476

9 511

6 248

35,7%

52,2%

3 rok

10 417

12 394

7 951

31,0%

55,9%

4 rok

13 003

14 997

9 493

37,0%

58,0%

 

Om investeringsstödet

 • Stöd får bara lämnas om projektet säkerställer relativt lägre boendekostnader.
 • Normhyran per kvadratmeter boarea per år får vid tillträdet inte överstiga 1 550 kronor i Stockholmsregionen, 1 450 kronor i Stockholmsnära kommuner och övriga storstadsnära tillväxtregioner, samt 1 350 kronor i övriga landet.
 • För att få stöd ska byggnaden vara mer energieffektiv än vad som gäller för övrig nyproduktion
 • I projekt med minst tio lägenheter ska kommunen erbjudas att hyra eller förmedla minst 12,5 procent av lägenheterna i projektet som sociala kontrakt och/eller till personer under 31 år. 

För mer information:

Olof Landgren, ordförande. Olof.landgren@bokoop.se, 076-024 45 87

Sara Morge, presschef. sara.morge@bokoop.se, 073-682 60 36Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Bokoop
Bokoop
Åsögatan 115
11624 Stockholm

http://www.bokoop.se

Om Bokoop

 • Bokoop är medlemmar i Sveriges Allmännytta och startades 2018 i syfte att fylla ett hål i svensk bostadsmarknad.
 • Bokoop är den första storskaliga satsningen på kooperativa hyresrätter de senaste 100 åren.
 • Låg hyresnivå – målet är väsentligt under nivån för investeringsstödet. På de flesta orter så representerar ett Bokoop-projekt fler lägenheter med låg hyra än flera årsproduktioner.
 • Behövande och prioriterad målgrupp – alla lägenheter upplåts med förtur för Kommunens unga i redan etablerade öppna köer.
 • Svanenmärkt och ledande inom hållbarhet – vi bygger hållbart i trä med bergvärme och solpaneler med målet att våra hus ska producera lika mycket energi som de gör av med.
 • Bidrar till transporttransformation – vi etablerar elbilpool, e-handelsbyggnad, cykelpool och kan inkludera kollektivtrafiken i hyran med gruppanslutning.
 • Långsiktighet utan vinstkrav – Bokoop förvaltar med ett evighetsperspektiv utan vinstkrav.

Om kooperativ hyresrätt

 • Kooperativ hyresrätt är den fjärde lagstadgade upplåtelseformen i Sverige Formen är väl beprövad och har egen lagstiftning som gällt sedan 2002.
 • Kooperativ hyresrätt kombinerar fördelarna med bostadsrätt och hyresrätt – den ger bostadsrättens möjligheter till inflytande med hyresrättens flexibilitet.
 • Insatsen hos Bokoop är på en nivå som de flesta har råd med – motsvarande 6 månaders hyra som man får tillbaka om man flyttar. Insatsen är fullt belåningsbar till bottenlånvillkor.
 • Som medlem har du ansvar för lägenhetens invändiga underhåll: såsom ytskikt, installationer/vitvaror och kök. Föreningen tar hand om det gemensamma underhållet i trapphus, servicebyggnad och gård, samt skötsel och föreningens ekonomi. 

 

Följ Bokoop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bokoop

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum